#77 Giorgi Beridze
Születési idő 1997. 05. 12.
Jarmo Ahjupera: „Több pontot kellett volna gyűjtenünk”
2013. október 2. - ujpestfc.hu
Lapszemle: Nemzeti SportDeréksérülés miatt nem tudott a csapat rendelkezésére állni az elmúlt két hétben Jarmo Ahjupera. Észt csatárunk bízik abban, hogy Fehérváron már ott lehet a keretben, a szerdai nap folyamán pedig a Nemzeti Sport munkatársával a szezon eddigi tapasztalatairól beszélgetett. 

– Élete meccse lehetett volna a Fradi elleni?

– Ki tudja? - merengett Jarmo Ahjupera. - Az Üllői úton játszottam a Fradi–Újpesten, kikaptunk egy nullára. Mindenesetre a nagy élményt átélhettem. 

– Azt tartja az eddigi legemlékezetesebb összecsapásának?

– Nem, az inkább az írek elleni Eb-pótselejtezőt.

– Szép emlék lehet. Kaptak egy négyest odahaza.

– Maga a meccs természetesen csalódás, de mégiscsak két lépésre voltunk az Európa-bajnokságtól. Hatalmas esélyt kaptunk, talán soha vissza nem térőt. De hogy a rájátszásig jutottunk, és hogy közvetlenül az Eb-ért játszhattunk, nagy szó.

– Észt kissrácként valami ilyesmiről álmodott?

– Mindig is igyekeztem lépésről lépésre előrébb jutni. Amikor a Flora ifijátékosa voltam, arról álmodtam, hogy az észt első osztályban futballozzam, aztán szerettem volna válogatott lenni és külföldre igazolni, amikor sikerült, és Magyarországra szerződtem, már csak az volt a célom, hogy minél jobban teljesítsek.

– Nincsenek is már álmai?

– De. Az, hogy minél jobban futballozzak, és bajnoki dobogóra állhassak. 

– Csakhogy a helyzeteket is rendre kihagyják manapság Újpesten. Ez az egyik legfőbb oka a gyengélkedésnek?

– Nehéz ügy... Egyfelől biztosan jobban kellene koncentrálnunk, de nem csak elöl, hátul is, hogy olyan elkerülhetőnek tűnő gólokat ne kapjunk, mint a Ferencváros ellen. Támadásban pedig labdabiztosabbnak kellene lennünk, pontosabban játszanunk, a befejezéseknél pedig kíméletlennek lenni. De hogy ezt milyen könnyű elmondani!

– Mégis, mire lehet képes idén az Újpest?

– Hamarosan elválik. Abban biztos vagyok, hogy a játékunk alapján több pontot kellett volna már gyűjtenünk, valahogy nem sikerült úgy fókuszálnunk egyes szituációkban, ahogy az kívánatos volna. Pedig a képességekkel nincs baj, jó játékosok alkotják a keretet, lehet, hogy csapatként kellene erősebbnek lennünk.

– Ön hat meccsen szerzett három gólt, mondhatjuk, hogy Jarmo Ahjupera megtette a magáét?

– Nem szeretem szétválasztani az egyént és a csapatot, és mivel az Újpest nem áll most túl jól, egyáltalán nem lehetek elégedett a saját teljesítményemmel sem.

– Mesterhármast végül is még nem szerzett.

– Na, látja! Azt egyébként még magyarországi karrieremben egyáltalán nem. Otthon igen.

– És mindig csatár volt?

– Igen. Illetve, Észtországban szerepeltem két olyan bajnokin, amikor középhátvédként kellett helytállnom. Gólt nem kaptunk egyik találkozón sem, úgyhogy nem lehettem olyan rossz.

– Élvezte?

– Tulajdonképpen igen.

– És ha ezek után fontolóra veszi átminősítését az újpesti edzőpáros?

– Akkor beállok védőnek. De szeretném jelezni, hogy centerben valamivel jobban érzem magam...

Szöveg: Galambos Dániel / Nemzeti Sport#77

Giorgi

Beridze

#77 Giorgi Beridze