Újpest FC - MOL Fehérvár FC
2021. október 22. 20:00

2021. október 22. 20:00

 

Irány a Shop

 

Jegyvásárlás

 

A kezdőrúgáshoz

 

További lehetőségek

 
Nem lehet elég korán kezdeni!
2021. június 25. - ujpestfc.hu
Kiss Ferenccel, az „alsóbb” korosztályok szakágvezetőjével beszélgettünk

Öt éve indítottuk el saját, önálló utánpótlásközpontunkat a Tábor utcában, amely évről évre mind infrastruktúrailag, mind a pallérozódni vágyó fiatalok számában folyamatosan fejlődik. Ezalatt az idő alatt elértük, hogy már minden utánpótláskorú gyermek megtalálhatja nálunk a számítását.

Kiss Ferencet kérdeztük, aki a legkisebbek szakágának vezetője, pontosabban az U7 és az U13 közti korosztályok felelőse.

Nagyjából 3 éve sikerült „lefedni” teljesen az utánpótlás-korosztályokat, ekkor kért meg minket az elnök úr arra, hogy a legkisebbeknek is legyen lehetősége nálunk elkezdeni a tanulási folyamatot. Nehezen indult be, hiszen akkoriban még nem volt teljes egyetértés abban, hogy hol hirdethetjük magunkat, illetve az iskolákba való látogatások sem mentek zökkenőmentesen, így a kezdetekben általában a minimum létszámmal indultunk el, ami a Bozsik-programnál 4-5 főt jelent.

A nagyon fiatalokat nehezebb megtalálni?

A toborzás egyébként nagyon sikeres volt az idén is, de van a kerületben másnak is utánpótlás képzése. Ahogy „közelebb” kerülünk a felnőtt korosztályhoz, annál könnyebben megy, ment a feltöltés. Ami érthető, hiszen ott már egyértelműen közelebbinek érzi a célját, hogy bemutatkozhasson lila-fehérben az első csapatban, bár már a kicsik is erről álmodoznak. Erre ugye a másik klubnál nincs esély.

Más korosztályoknál már tudjuk, hogy plusz meccseket tettek a naptárba, hogy „elég” sűrű legyen a program. Nálatok is szükség van ilyesmire?

A Bozsik-program nagyon jól indult, de mintha mostanában megtorpant volna, legalábbis a mi részünkről biztosan. Azonban elindult nemrégiben egy új kezdeményezés, a Kölyökliga. Mivel a játéklehetőséget tartjuk szem előtt már ilyen korban is, így mi sem volt egyértelműbb, minthogy már a kezdetektől csatlakoztunk ehhez a programhoz is. Ebben a korban, az én meglátásom szerint, még nem szabad elküldeni senkit, így pont kapóra jött a több mérkőzés, ráadásul elég magas színvonalú versenyeket sikerül összehozni általában a Kölyökliga égisze alatt. De természetesen a Bozsik-program által szervezett „kötelező” fesztiválikon, tornákon is folyamatosan képviseltetjük magunkat.

Amikor úgy fogalmazol, hogy nem szabad elküldeni senkit, az mit is jelent pontosan?

Az ilyen korú gyerekeknél még nem lehet általános szabályok szerint kialakítani elvárásokat. Van, aki egy kicsit lassabban fejlődik és csak mondjuk 10 éves korában lesz nála egy komolyabb áttörés, de van, akinél hamarabb. Úgyhogy nekünk az elsődleges feladatunk a segítség a folyamatos egyéni fejlődésben, illetve a foci szeretetét és sport tiszteletét kialakítani a kicsikben.

A rendszereknek tehát sikerült kialakulnia ennyi idő alatt?

Azt gondolom, hogy igen. Lassan a legtöbb korosztály felettünk kivívta, hogy feljebb lépjen egy erősebb ligába. Ez több szempontból előnyös. Az egyik, hogy komolyabb kihívás elé állnak egy-egy összecsapáson, ezt talán nem is kell magyarázni. A másik azonban, hogy könnyebben kerülhetnek a „válogatott látókörébe” a játékosaink. Ugyanis szerintem több tehetséges futballistánk is van, akik, ha jobban „reflektorfénybe” kerülnek, akkor esélyesek lehetnek a válogatott meghívóra.

Ez azt jelenti, hogy elégedett vagy a mostani eredményekkel?

A fiataloknál nincsen összesített bajnokság, hanem különálló, mondjuk úgy versenyek van. Ez igaz a Bozsikra és a Kölyökligára is. De ilyenkor lépnek a képletbe a szülők, akik persze már felnőttfejjel gondolnak ezekre, így ők azért szeretik összesíteni. Ha így nézzük, akkor például az U12-esek megnyerték a Kölyökligát, de a többiek is mind jól szerepeltek, általában a középmezőny élén végeztek. Egyetlen negatívum, amiről senki nem tehet, hogy idén nem tudtunk nemzetközi tornákon részt venni, pedig az elmúlt években általában legalább kétszer ez megvolt. Összeségében elégedettek lehetünk, haladni kell tovább ezen az úton.