20Bajnoki
Cím
10Magyar Kupa
Győzelem
3Szuperkupa
Győzelem
3Ezüst-
cipő
1Bronz-
cipő

Ferencvárosi TC - Újpest FC

Groupama Aréna, 2018. szeptember 29. 19:30

Groupama Aréna
2018. szeptember 29. 19:30

Lőw Zsolt hazalátogatott
2017. október 9. - ujpestfc.hu
A RB Leipzig elismert magyar pályaedzője meglátogatta klubunk utánpótlásbázisát, beszélt fiataljainkhoz, és exkluzív interjút adott honlapunknak. 

Lőw Zsoltot egyetlen lila-fehér drukkernek sem kell bemutatnunk. Saját nevelésű egykori játékosunk mára igen nagy szaktekintéllyé nőtte ki magát, ráadásul tette mindezt egy európai top ligában. A négy évet lila-fehérben focizó (1998-2002), csapatunkkal Magyar Kupát és Magyar Szuperkupát nyert Zsolt egy hetet töltött itthon, és szabadsága végén nagy örömmel látogatott meg minket.

Mi járatban itthon?

Elsősorban a válogatott szünet miatt érkeztem haza Magyarországra, továbbá jelentkeztem a pro licences edzőképzésre. Ezek a képzések mindig bajnoki szünetekben vannak. A múlt hétvégi, Köln elleni meccsünk után repültem haza (2017.10.01. 1. FC Köln - RB Leipzig: 1 - 2 - a szerk.), majd a hétfőt, a keddet és a szerdát is az MLSZ-nél töltöttem a képzés miatt. Közben a klubom úgy döntött, még egy kis pihenőt ad, és a csütörtököt és a pénteket is megkaptam szabadságnak.

Az Újpest FC Tábor utcai sporttelepén beszélgetünk, milyen érzésekkel érkeztél ide, ki invitált?  

Minden ehhez a telephez köt, Weisz Tamás, aki az Újpest FC utánpótláscsapatainak egyik edzője, nagyon jó barátom. Több mint húsz-huszonöt éve ismerjük már egymást. Legjobb gyerekkori barátok voltunk, és most Ő volt az, aki meghívott ide, megkért, hogy jöjjek le az edzésére, amit az U14-es csapatának tart.

Így, hogy egy kiváló barátod edzi az U14-es csapatunkat, miket tudsz a klubunknál történő nagy utánpótlás-építkezésről?

Mikor egyszer öt évvel ezelőtt itthon voltam, nagyon sajnáltam, hogy azt kellett tapasztalnom, hogy az UTE és az Újpest FC között nem sikerült egy jó konszenzust, jó szakmai kapcsolatot kialakítani. Ennek a vége nyilván az lett, hogy a felnőtt labdarúgócsapatot üzemeltető cég különvált, és saját bázisépítésébe kezdett. Tényleg sajnálom, hogy az együttműködés nem sikerült, de én is láttam, hogy olyan akadályai voltak, amik áthidalhatatlanok. Ugyanakkor boldog vagyok. Boldog vagyok, mert egyre több gyerek futballozik, és annál nagyobb a boldogságom, minél több újpesti kissrác kap kiváló edzőktől, kiváló infrastrukturális körülmények közt megfelelő képzést. Látom, hogy az Újpest FC-nél elindult valami. Weisz Tamás barátomon keresztül sokat hallok ezekről az építkezésekről, fejlődésekről. Hallottam a nehézségekről, de sok szépségről is, nagyon szurkolok. Minden támogatást, ami tőlem telik, meg fogok adni, hogy minél jobb szakmai munka által, minél több gyerek fejlődjön magas szintre.

Utánpótlásedzőnk kért valami különlegeset?

Tomi arra kért, hogy beszéljek egy kicsit a srácokkal az én múltamról, a fejlődésemről és a szakmai pályafutásomról, karrieremről. Szerintem ez egy jó kezdeményezés és egy jó példa, mert én is itt, Újpesten nőttem fel, itt voltam gyerek, itt bontogattam a szárnyaimat. Soha nem én voltam a legtehetségesebb gyerek a korosztályban, de nagyon szorgalmas voltam, és a kemény munkában hittem. Kitűztem célnak, hogy az NB I-ben szeretnék játszani, utána kipróbálni magam külföldön. Úgy érzem, amilyen mélyről indultam - ha nevezhetjük mélynek a húsz-huszonöt évvel ezelőtti magyar labdarúgást - sikerült eljutnom odáig, hogy kilenc évet játsszak a Bundesligában. Véleményem szerint ez a mai fiataloknak egy jó példa lehet, akik most már sokkal komolyabb infrastrukturális körülmények között, és komolyabban képzett szakemberekkel dolgozhatnak. Ha nekem sikerült, nekik is sikerülnie kell.

Figyeled az OTP Bank Liga mérkőzéseit, eredményeit?

Sajnos kevés időm van, így nem igazán, de az Újpest mérkőzéseiről mindig informálódom. Édesapám rendszeresen jár a Megyeri útra edzésekre, mérkőzésekre, valamint jóban van a játékosokkal is, így elsősorban Ő szállítja az információkat számomra.

Milyen az élet Lipcsében?

Nagyon-nagyon jó, most már sokadik évemet töltöm külföldön, három évig Ausztriában éltem (2012-től 2014-ig az FC Liefering segédedzője, majd 2014-től 2015-ig a Red Bull Salzburg segédedzője - a szerk.), és most ez már a tizenötödik évem Németországban (2002-től 2005-ig az Energie Cottbus, 2005-től 2006-ig a Hansa Rostock, 2006-tól 2008-ig a TSG Hoffenheim játékosa, valamint 2015-től az RB Leipzig pályaedzője - a szerk.). Abszolút megszoktuk, berendezkedtünk a családommal. A nagyobbik lányom most harmadik osztályos perfekt német tudással, a kicsi pedig szintén német óvodába jár, szintén kiváló nyelvtudással. Normális családi életet élünk. Apuka utazik, sokat repül, sokat alszik szállodában, keveset van otthon, anyuka pedig viszi a háztartást, és a gyerekekről gondoskodik. Rövidebben: normális családi modellt élünk, csak nem ebben az országban.

Lőw Zsoltnak honlapunk további sikeres futballedzői karriert kíván! Hajrá, Lilák! Hajrá, Zsolt!

#7

Simon

Krisztián

#7 Simon Krisztián