Újpest FC - Puskás Akadémia FC
2020. február 29. 17:00

2020. február 29. 17:00

Így Víg Péter az utánpótlás-filozófiánkról
2018. január 4. - ujpestfc.hu
Utánpótlás operatív igazgatónkat az egyedi utánpótlás-rendszerünkről, annak sikereiről és a jövőjéről kérdeztük.

Hogy telt a 2017-es esztendő az Újpest FC utánpótlásában?

Az elmúlt évben ismét nagyot léptünk előre! A robbanásszerű növekedés rengeteg feladatot hozott. Amellett, hogy a rendszer hatalmasat nőtt létszámban, nem veszthettük szem elől azokat az alapelveket, amivel az utánpótlásunkat elindítottuk. Tudatos embereket és sportolókat szeretnénk nevelni, akiknek a futball örömforrás, és az életük végéig foglalkoznak majd vele. Minden játékosunknak el kell sajátítania az újpesti játékstílust és szellemiséget, továbbá nekünk olyan emberi értékeket kell átadnunk a fiataloknak, amivel tudatosan gondolkodó, komoly felnőtté válhatnak.

Az Újpest Football Clubnál minden adott a gyerekek fejlődéséhez?

Azoknak a fiataloknak, akikben a professzionális futballhoz elegendő képesség lakozik, minden segítség a rendelkezésünkre áll a fejlődésükhöz. Fontosnak tartjuk, hogy mindenki megtalálja a célját és a futball helyét az életében, így mi az egyén fejlődését és a képzését tartjuk a legfontosabbnak.

Hatalmas segítség a klubvezetőink gondolkodásmódja és anyagi áldozatvállalása is. Sok fiatalnak óriási segítség, hogy nálunk továbbra is mindenki tagdíjfizetés nélkül focizhat, valamint, minden felszerelést és külföldi tornán való részvételt térítésmentesen kapnak a klubtól.

Felállt a rendszer, mik a következő célok?

Anno fontosnak tartottuk, hogy saját magunkat is megvizsgáljuk, ne csak egy idegen kultúra felépítését másoljuk. Ahhoz, hogy versenyképes játékosokat neveljünk, pontosan ismernünk kell futballistáink erényeit, gyengeségeit.

Meggyőződésem, hogy elsősorban gondolkodásmódban és rossz reakciók beidegződésének tekintetében van a legnagyobb probléma ilyen korban, így erre nagy hangsúlyt fektettünk. Nálunk folyamatosan nagy figyelmet kap a gyerekek gondolkodásának helyes irányba terelése, és a viselkedésükben egy profi futballkultúra kialakítása. A mai fiataloknak egy sokkal pozitívabb és alkotóbb közegben kell nevelődniük. Úgy gondolom, ezek azok a területek, amiknek a fejlesztésével komoly előrelépést lehet elérni a jövőben, hiszen a teljesítőképesség és játékfelfogás nagyban függ a gondolkodásmódtól és reakcióktól, amivel a napi edzésmunkát elvégzik a gyerekek.

A megfelelő edzőkkel is rendelkezünk, hogy céljainkat elérjük?

Természetesen! Mostanra egy olyan edzői és technikai stáb állt össze, ami folyamatosan bizonyítja, hogy szellemiségében, továbbá emberi és szakmai tekintetben is kiemelkedő képességekkel rendelkezik.

Nagyon sikeresnek ítélem, hogy a csapatok vezetőedzői mellett másodedzők is dolgoznak. Ez azt jelenti, hogy posztspecifikus edzőket is alkalmazunk. Kovács Ervin például a védők képzéséért felel nagy elhivatottsággal. Ezen elképzelésünk folytatásaként szeretnénk a középpályások és támadók képzését ugyanígy segíteni a közeljövőben. A felső korosztályok támadóinak Szabó György szakmai vezetőnk már folyamatosan tart foglalkozásokat.

Sportszakmailag mik a már megvalósult és a jövőbeni tervek?

Legutóbb a fiatalok gondolkodását és személyiségfejlődését elősegítő programokat indítottunk, amiket Bóna Kriszta sportpszichológusunk felügyel. Ennek a kezdeményezésnek már érezhetők a pozitív következményei.

A rehabilitáció és prevenció területén is komoly lépéseket sikerült tennünk. A gyerekek programszerűen vesznek részt a prevenciós foglalkozásokon. Sikerült előadásokat indítanunk táplálkozás-tanácsadásban, amibe a szülőket is bevontuk. Ezt a programot szeretnénk folyamatosan biztosítani a fiatal labdarúgóinknak.

A fizikai felkészítés területén is állandó fejlődésre törekszünk. Ennek érdekében egy komoly együttműködés kialakításán dolgozunk a Testnevelési Egyetemmel, ami reméljük, mindkét fél számára gyümölcsöző lesz. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy minél pontosabb adataink legyenek az egyénekről, ezért jó érzéssel töltene el minket ez a koalíció, hiszen ma már elképzelhetetlen a sport a tudomány jelenléte nélkül.

Remélhetőleg tavasszal megkezdődik infrastruktúránk fejlesztése is. A klub vezetése mindent megtesz azért, hogy biztosítsa az infrastrukturális feltételeket ehhez a nagyon gyors növekedéshez és fejlődéshez.

Lehet ilyen korán sikerekről beszélni?

Igen! Például komoly siker volt, hogy rögtön az első teljes csapatlétszámú évünkben a felső korosztályok feljutottak a másodosztályba, ami megfelelő szintű versenyeztetést biztosít, továbbá nagy hagyományokkal rendelkező, hosszú évek óta komoly utánpótlásneveléssel foglalkozó klubok szintjére kerültünk.

Hogyan tovább?

Az új évben szeretnénk tovább fejlődni, és hiszünk benne, hogy egyre több olyan fiatal labdarúgót nevel majd ki a rendszerünk, akik tudásukkal és emberi kvalitásaikkal méltó módon fogják képviselni az Újpest FC-t és a magyar labdarúgást egyaránt!