#24 Rácz Barnabás
Birthday 1996. 04. 26.

Újpest FC - Budapest Honvéd
Szusza Ferenc Stadion, 2019. April 20. 17:00

Szusza Ferenc Stadion
2019. April 20. 17:00

A 180. Újpest - Vasas bajnoki mérkőzés következik
2018. April 13. - ujpestfc.hu
A szombati összecsapás előtti beharangozó rovatunkban megemlékezünk pár rangos mérkőzésről, amelyek a közelmúlt és a távolabbi múlt színes történelmét idézik fel a két csapat között.

Noha egyes források szerint csak a 177. bajnoki találkozó következik, ám ez az adat helytelen. 1944 őszén egy bajnoki, és az 1956-os bajnokságban lejátszott két bajnoki mérkőzés is beleszámítandó a statisztikába, hiszen az akkori játékosok (például Szusza Ferenc) egyéni statisztikáiba számon tartják azokat a találkozókat. Mind a két szezon a háború, illetve a forradalom miatt szakadtak félbe az összecsapások, de ettől még hivatalos mérkőzésnek kell számolni. 

Az eddigi összecsapásokon 92 újpesti győzelem, 41 döntetlen és 46 Vasas-siker született, a gólkülönbség 348-259 a javunkra. A 180. bajnoki mérkőzésre szombaton, délután 5 órakkor a Szusza Ferenc Stadionban kerül sor. A jegyinformációkról ITT tájékozódhatnak kedves szurkolóink.

Visszatekintés

A 2011/2012-es szezon második mérkőzésén, hazai pályán 2-0-s győzelmet arattunk az angyalföldi együttes felett. A délután három órakor kezdődő mérkőzés az első félidőben nem hozott gólt. A második játékrész azonban mozgalmasan indult, három perccel a kezdés után máris tizenegyeshez jutott csapatunk. A labda mögé Vasziljevics állt, aki magabiztosan értékesítette a büntetőt, megszereztük tehát a vezetést. Nem kellett sokat várni a folytatásra, Lipták a 65. percben tovább növelte az előnyünket, amelyből aztán a Vasas már nem volt képes felállni.

Ezek után három évet kellett várni, hogy újra találkozzunk NB1-es mérkőzésen a Vasas csapatával. A 2015/2016-os szezon első mérkőzését az Illovszky Rudolf Stadionban rendezték. Az összecsapás 30. percében Mohl Dávid szerezte meg a vezetést csapatunknak, ám tizenegy perccel később Remili egyenlített, így a félidőben 1-1-et mutatott a kijelző. A második félidőben Sallói az 52. percben, Sankovic az 59. percben talált a kapuba, ezzel beállítva az 1-3-as végeredményt.

A visszavágón az első félidőben egyik csapat sem tudott gólt szerezni, és a második játékrészben is igen sokáig kellett várni a találatokig. A 80. percben Mbaye Diagne értékesített egy büntetőt, majd 5 perccel később újra betalált vendégeink kapujába, ezzel beállítva 2-0-ás végeredmény. 

A harmadik mérkőzést szintén az Illovszky Rudolf Stadionban rendezték. A 13. percben Ádám szerezte meg a vezetést a Vasas csapatának, amire tőlünk Andric válaszolt a 20. percben. Félidőben 1-1-et mutatott az eredményjelző. A második játékrészben ismét a Vasas szerezte meg az előnyt, a 73. percben Könyves volt eredményes. A hazaiak előnyét 5 perc elteltével Lencse egyenlítette ki, de ezzel még nem ért véget a meccs. A 90. percben Hangya talált be a kapunkba, és nyerte meg ezzel a rangadót a Vasas számára.

Az 2016/2017-es szezon első mérkőzésének első játékrészében egyik csapat sem talált a hálóba. A második félidőben egészen a 84. percig kellett várni, akkor Enis Bardhi talált a kapuba. Góljára a Vasas már nem tudott válaszolni, így akkor három ponttal lettünk gazdagabbak.  

A visszavágót 2016. november 5-én rendezték. A találkozó 34. percében Windecker József szerezte meg csapatunk számára a vezető gólt. Előnyünket a 49. percben Saglik Mahir egyenlítette ki. A 61. percben ismét vezetést szereztünk Enis Bardhi találatával, de negyedórával később az anagyalföldiek Korcsmár Zsolt találatával ismét egyenlítettek. Több találat nem esett már a meccsen, így pontosztozkodásra került sor.

A harmadik összecsapás jól indult csapatunk számára, hiszen Heris már a mérkőzés 4. percében megszerezte a vezetést. Előnyünket Balogh duplázta meg közvetlen az első félidő lefújása előtt. Az 54. percben Gaál volt eredményes a Vasas csapatából. Hat perccel később Mohl talált ismét a hálóba tőlünk, a harmadik találatunkra Király válaszolt ellenfelünktől a 88. percben. Több találat már nem esett a mérkőzésen, így csapatunk 3-2-es győzelemnek örülhetett.

Az idei szezonban augusztus 6-án találkoztunk előszőr a szomszédváriakkal. A Szusza Ferenc Stadionban rendezett találkozó 25. percében Nagy Dániel talált a kapuba. A Vasas innentől kezdve folyamatosan próbált egyenlíteni, néha nagy nyomást helyezve kapunkra. Védőink állták a sarat az egész mérkőzésen, így begyűjtöttük a három pontot.

A győzelmi szériánk ezek után sem szakadt meg. Zsótér Donát veszélyes, pontosan érkező passzából Novothny a 69. percben kegyetlenül vágta a labdát az ellenfél kapujába. A találat egyben a végeredményt is bebiztosította a javunkra a Dunaújvárosi Stadionban. 

Egy kicsit régebbről is szemezgetünk

2008. március 31-én idegenben léptünk pályára, és Tisza Tibor révén elhoztuk a három pontot. Az eredményhez érdemes hozzáfűzni, hogy Balajcza már akkor megcsillogtatta képességeit, ugyanis több ziccerhelyzetben és kapura lövésnél bravúrral hárított, ezzel is kedvét szegve az angyalföldi támadósornak.

Ugyanebben az évben augusztus 1-jén a Vasas volt eredményesebb, hiszen 4-2 arányban nyert, és otthon tartotta a három pontot. A mérkőzés azért emlékezetes, mert a hatgólos találkozó ritka a két csapat történetében.

Még többet ugrunk vissza az időben

Az 1987/88-as idényben a Fáy utcai stadionban 1988. október 3-án összesen nyolc gól született. Először Rostás szerzett gólt, amelyet rögtön kettőre növelt hat percen belül. A második félidőben tudott csak szépíteni a Vasas, amelyre Mészöly lekészített labdájából Steindl azonnal válaszolt. A hazaiak ismét igyekeztek felzárkózni, de Schneider távoli lövésével és a Katona elleni szabálytalanság miatt megítélt büntetőt elvégző Rostás góljával ötre nőtt a lila-fehér gólok száma. A Vasas a saját góljai számát csak eggyel tudta növelni, a végeredmény 5-3 lett a mi javunkra. A Népsport adatai szerint a találkozót 15,000 ember tekintette meg a helyszínen.

Rövid visszaemlékezésünk utolsó állomása az 1984. április 14-én lejátszott mérkőzés, amely szintén nagyarányú győzelemmel záródott, és szintén idegenben volt eredményes csapatunk. Kisznyér passzából Kiss Sándor volt eredményes az első félidő harmadik percében. Az első játékrész hajrájában Kiss távoli lövése védhetetlen volt, így a félidőben már kétgólos előnyre tettünk szert. A második félidőben büntetőből Kiss László szépített a Vasas részéről, majd kicsivel később a harmadik gólunkat Kozma István szerezte. Három perccel a lefújás előtt hetesünk, Kiss Sándor cselezte ki az egész Vasas védelmet, majd értékesítette csapatunk utolsó helyzetét, ezzel beállítva a 4-1-es végeredményt. A stadionban ekkor 25,000 szurkoló ünnepelte a lila-fehér sikert.

#24

Rácz

Barnabás

#24 Rácz Barnabás