#23 Banai Dávid
Születési idő 1994. 05. 09.

Újpest FC - Budapest Honvéd
2019. augusztus 31. 19:30

2019. augusztus 31. 19:30

Tóth Kálmán 17 lila-fehér év után visszavonul
2018. június 8. - ujpestfc.hu
Csupa szív gyúrónk 2001 óta megállás nélkül masszírozta játékosainkat, összesen 474 meccsen ült a kispadunkon.

Tóth Kálmán aktív labdarúgóként 1964-től 1969-ig a Budapest Honvéd, majd 1970-től 1974-ig a Tatabányai Bányász balszélsője volt. Pályafutása alatt ’69-ben bajnoki ezüstérmes, ’68-ban, ’69-ben és ’72-ben MNK-döntős (Magyar Népköztársasági Kupa), ’66-ban KEK-negyeddöntős (Kupagyőztesek Európa Kupája), ’73-ban és ’74-ben KK-győztes (Közép-európai Kupa) volt, valamint '72-ben a müncheni olimpián ezüstérmet szerzett. Játékos pályafutását követően masszőrnek állt, és majd’ 20 évig gyúrta lila-fehér játékosainkat. Kálmi bácsival utolsó munkanapján, a DVSC elleni bronzcsatát követően beszélgettünk.

Honnan jött az ötlet a masszőrködéshez, valamint hogyan emlékszik vissza a lila-fehér kezdetekre?

Életem során sok mindent kitanultam, van vendéglátói, technikumi és géplakatos végzettségem is, de a profi játékoséveimet követően mindenképpen a labdarúgás mellett akartam maradni. Ugyanakkor arra nagyon odafigyeltem, hogy az edzői pályára véletlenül se tévedjek. Inkább nyugodtabb foglalkozást választottam, így lettem gyúró. 2001. december 21-én írtam alá lila-fehér szerződésem, amit a mai napig nem bántam meg. A klubbal már akkor szimpatizáltam, hiszen a játékosmúltamból kifolyólag majdnem az összes magyarországi együttes vezetőit és futballistáit ismertem. Mindenhol ismerősökkel, barátokkal találkoztam.

Milyen a kapcsolata a mostani játékos generációval?

Érdekes, hogy fiatalkorunkban mi is ugyanilyenek voltunk. A játékosok elvégzik a munkájukat, persze ez fáradtsággal olykor sérüléssel jár. Van, hogy „nyűglődnek”, de ez már csak ilyen, soha nem volt ebből egy percig sem probléma. Mindig jól éreztem magam köztük. A korom miatt talán az idősebb játékosok kicsit közelebb álltak hozzám, de soha senkivel sem volt gondom, számomra mindenki szeretetre méltó.

Az edzőtáborozásokat hogyan élte meg?

Játékoskoromban is rengeteget jártunk edzőtáborba, rengeteget utaztunk, talán még többet is, mint a mostani csapatok, de az ember tudomásul vette, sajnos ez ezzel a munkával együtt jár. Ilyenkor sokat mókáztunk, persze mindig tudtuk azt a bizonyos határt, amit nem volt szabad átlépni. Kellett a lazaság, a csibészkedés, az egymás ugratása, de ez soha nem mehetett semminek a rovására. Az edzőtáboroknak köszönhetően számos szép helyeken megfordulhattam.

Hogy gondol vissza a megannyi labdarúgásban eltöltött évekre?

Hihetetlenül gyorsan elszaladtak az évtizedek. Csodálatos helyeken voltam és csodálatos embereket ismerhettem meg. Felejthetetlen az itt átélt két kupagyőzelem is, mindig örömmel fogok visszagondolni rá. Negatív élményem talán egyáltalán nincs.

Mivel fogja tölteni napjait?

A családommal és az unokáimmal. Ugyan a munkámra hobbiként tekintettem, viszont jó lesz már egy kicsit megpihenni. Természetesen a nyugdíjazásom nem azt jelenti, hogy elszakadok a klubtól, ahogy időm lesz rá, kijövök és szurkolok az újpesti játékosoknak.

Köszönjük, Kálmi bá’! Boldogságban és egészségben gazdag nyugdíjas éveket kívánunk, valamint bármikor szeretettel visszavárjuk lila-fehér otthonunkba!

#23

Banai

Dávid

#23 Banai Dávid