#27 Kovács Lóránt
Születési idő 1993. 06. 06.
​A Mezőkövesd elleni hetedik győzelmünkre készülünk
2018. augusztus 18. - ujpestfc.hu
Az előző kiírásban, azaz a 2017/18-as szezonban kétszer is megvertük a borsodiakat.

Ma 19.30-kor a Mezőkövesd Zsóry FC-t fogadjuk a Szusza Ferenc Stadionban, a mérkőzést Pintér Csaba vezeti. A kövesdiekkel eddig nyolc élvonalbeli bajnokit játszottunk, hatszor legyőztük őket, egyszer ikszeltünk velük, egyszer kikaptunk tőlük.

A mezőkövesdi klub 1975-ben alakult, és évtizedekig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bajnokságban szerepelt. A kilencvenes évek közepén jutott fel az NB III-ba, majd a 2007–2008-as idényben szerepelt először az NB II-ben (ekkor a szintén másodosztályú Ferencvárossal is megmérkőzött a Keleti csoportban), míg a legjobbak közé, azaz az első osztályba 2013 nyarán került fel. 

Csapatunk 2013. augusztus 24-én találkozott először a Mezőkövesddel. Bár a párharc történetének első gólját a borsodiak szerezték – George Menougong volt eredményes –, a mérkőzést 6-1-re mi nyertük meg:együttesünkből Simon Krisztián (2), Jarmo Ahjupera (2), Bavon Tshibuabua és Kabát Péter szerzett gólt. Akkor még a Kozma István, Marc Lelievre páros irányította az Újpestet, a Kövesd elleni tavaszi meccsünkön viszont már Nebojsa Vignjevic volt a vezetőedzőnk. Sokáig 0-0-ra állt ez a mérkőzés, majd a 89. percben Balogh Balázs megszerezte a vezető, egyben győztes gólunkat – 1-0-ra nyertünk idegenben.

A kövesdiek a bajnoki kiírás végén kiestek az NB I-ből, és két évvel később jutottak vissza az élvonalba, így legközelebb 2016 őszén találkozhattunk velük. Ekkor már háromkörös, 12 csapatos volt az első osztály, így ebben az idényben már háromszor csaptunk össze a kövesdiekkel. A sikerszériánk folytatódott, hiszen idegenben Nemanja Andric és Souleymane Diarra góljával 2-0-ra győztünk. Ez volt az az idény, amelynek első időszakában (stadionunk felújítása miatt) a Vasas pályáján játszottuk a hazai meccseinket – egészen október végéig. Akkor elkezdték lebontani az Illovszky Rudolf Stadiont, így át kellett költöznünk Kecskemétre. November 26-án a Széktói Stadionban fogadtuk a Mezőkövesdet. Nemanja Andric szerzett vezetést csapatunknak büntetőből, ám ezúttal nem sikerült nyernünk, a vendégektől – az azóta már nálunk futballozó – Branko Pauljevic egyenlített (1-1).

2017 tavaszán Kövesdre utaztunk, és könnyed győzelmet arattunk: Nemanja Andric, Enis Bardhi és Balázs Benjámin góljával már 3-0-ra vezettünk, a hazaiak Stipe Bacelic-Grgic révén a hajrában szépítettek, így 3-1-es sikert könyvelhettünk el.

Az előző kiírásban is háromszor léptünk pályára a kövesdiek ellen: kétszer idegenben, egyszer itthon. Ősszel Mezőkövesden több mint fél órán keresztül vesztésre álltunk (Cseri Tamás góljával 1-0-ra vezettek a hazaiak), aztán Tischler Patrik egyenlített, majd Novothny Soma triplázott, így az is belefért, hogy a borsodiaktól Fótyik Dominik is betalált: 4-2-re győztünk! 

Az egymás elleni hatodik találkozó után még veretlenek voltunk a kövesdiekkel szemben, öt győzelmünk mellett egy döntetlen egészítette ki a statisztikát.

2018 márciusában a Szusza Ferenc Stadionban láttuk vendégül a kövesdieket. Mi hétközben a Paks ellen rettentő hidegben Magyar Kupa-meccset játszottunk, a Mezőkövesdnek nem volt ilyen kötelezettsége – már korábban kiesett a kupából –, játékosai frissebben léphettek pályára, és ez is közrejátszott abban, hogy elszenvedtük első (szerencsére eddigi egyetlen) vereségünket a mezőkövesdiektől. Novothny Soma szerezte meg először a vezetést csapatunknak, Frano Mlinar egyenlített, majd Nagy Dániel góljával megint nálunk volt az előny. Aztán a vendégektől az utolsó fél órára becserélt Koszta Márk kétszer betalált, így 3-2-re kikaptunk.

Igyekeztünk gyorsan elfelejteni ezt a vereséget, és májusban már úgy léptünk pályára Mezőkövesden, hogy ha nyerünk, nagy lépést teszünk a bronzérem megszerzése felé. Kifacsart, fáradt társaság utazott a borsodi kisvárosba, négy nappal korábban ugyanis százhúsz perces, tizenegyespárbajjal megspékelt kupadöntőben győztük le a Puskás Akadémiát, majd jött az önfeledt ünneplés… A kövesdi meccsen a játék színvonala nem volt kiemelkedő, a lényeg csak az volt, hogy valahogy húzzuk be a meccset. Branko Pauljevic korai találatával – ne szépítsük, erősen potya ízű gól volt – aztán 1-0-ra győztünk.Egy héttel később a DVSC-t is megvertük (2-1-re), így a bajnokságban mi lettünk a bronzérmesek!

Itt tart jelenleg csapatunk és a Mezőkövesd egymás elleni párharca, ahogy a bevezetőben írtuk, az eddigi nyolc bajnoki közül hatot mi nyertünk meg, egy meccs iksz lett, egyszer a kövesdiek győztek. 

Mind az öt mezőkövesdi találkozón mi diadalmaskodtunk, pályaválasztóként viszont sajnos nem ilyen jó a mérlegünk: egy győzelem, egy döntetlen, egy vereség. 

Az eddigi nyolc találkozón összesen 28 gól esett (ez meccsenként 3.5-es gólátlag), ebből 20-at mi szereztünk, 8-at a kövesdiek. Reményeink szerint az összgólkülönbségen a szombat esti meccsen tovább tudunk javítani, s megszerezzük hetedik győzelmünket is a Mezőkövesd ellen.

Hajrá, Lilák!

#27

Kovács

Lóránt

#27 Kovács Lóránt