#2 Szűcs Kristóf
Születési idő 1997. 01. 03.
A lila 22-es: Kabát Péter
2018. augusztus 29. - ujpestfc.hu
Egykori gólvágónk karrierjének legfontosabb momentumait vettük górcső alá.

Kabát Pétert egyetlen Újpest szurkolónak sem kell bemutatnunk, ugyanakkor néhány év eltelt már azóta, hogy a pályán láthattunk azt a tüzet a szemében, ami a többiekkel is tudatta, hogy nincs elveszett labda és nincs lefutott meccs. Kicsit több, mint egy héttel Kabát Péter és Balajcza Szabolcs búcsúmérkőzése előtt kezdjük a nosztalgiázást az egykori kőbányai csibésszel, aki végül lila-fehérben marad meg mindenki emlékezetében. 

Kabát Péter 1977. szeptember 25-én született Budapesten, azon belül is Kőbányán. A sport nem volt idegen a családtól, Peti is hamar megismerkedett a labdával. Bátyja, a három évvel idősebb Joci és  barátai mellett a környék betondühöngőiben hamar rá kellett jönnie, hogy nem a termete fogja megalapozni sikereit. Peti anyukája, Zsuzsa néni vigyázott a cseperedő srácokra, aki Kabát Péter könyvében így emlékszik vissza ezekre az időkre (a további idézetek szintén ugyanebben a könyvben találhatóak): 

„Egyikőjük sem volt egy mimóza lélek, de Joci volt a visszafogottabb gyerek, míg Peti már
kölyökként is eleven volt – mesélte Zsuzsa néni. – Sokat rosszalkodott, soha nem tudott
megülni a hátsóján, egyszer a lakásban például addig szórakozott, amíg egy hokiütővel el nem
törte a bátyja lábát. Mindezek ellenére az alapvető szabályokat mindig betartotta, ha azt
kértem, hogy hétre jöjjön haza, a testvérével együtt rendre időben otthon volt. Velem és az
édesapjával mindig tisztelettudó volt, mai napig remek a kapcsolatunk.”

Kiemelkedő labdaérzéke, gyorsasága, technikai adottságai és a játékhoz való készségei már itt is megmutatkoztak. A környék szenes grundján, a „négypályáson” mindent meg kellett mutatnia, hiszen a sok srác közül csak a legjobbaknak jutott hely a pályán – de ezzel már akkor sem volt gondja.

Első egyesülete, a Honvéd edzéseit 9 éves korától látogatta. Vági István, a Honvéd ifi egykori edzője így emlékszik ezekre az időkre:

„Ötven évet húztam le a kispesti klubnál, rengeteg futballista került fel az élvonalba a
sapataimból, mint például Péter is, akiről mai napig szívesen anekdotázok, hiszen hatalmas

tehetség volt – fejtegette a már nyugdíjba vonult szakember. – Nem aprózta el a lépéseket,

tőlem a tartalékcsapatot átugorva rögtön odakerült az első kerethez. A tudásával, a pályán

tanúsított magaviseletével, a töretlen kitartásával kitűnt a társai közül. Hihetetlenül jó

rúgótechnikája volt már akkor is, a szögleteket, szabadrúgásokat, ahogy mai napig is, mindig ő végezte el. Az akaratereje, a lelkesedése, az odaadása hallatlan volt. Minden meccsen

felpörögve lépett pályára, a csibészség mindig benne volt a játékában, talán éppen ez volt az a plusz, ami klasszissá emelte.”

Peti 17 évésen mutatkozott be a Honvéd első csapatában, 1995-ben. Akkor olyan játékosokkal került egy öltözőbe, mint Illés Béla, Hamar István, Pisont István, Urbányi István, vagy Bánfi János. Első mérkőzését a Győri ETO ellen játszotta, ahol Török Péter edzőtől öt percet kapott. Fejlődése folyamatos volt, tagja volt az U19-es, valamint az U21-es nemzeti válogatottaknak is – ahol többek között Thierry Henry ellen is pályára lépett. Kispestet 1999-ben, a Vasas kedvéért hagyta el. Erősebb csapatba került, ahol jobban meg is találta számításait, akkori csapattársai közül a szeptember 7-i búcsúmérkőzésén szintén pályára lép Juhár Tamás is. 23 évesen gólkirály lett, valamint Macedónia ellen a felnőtt válogatottban is pályára léphetett. 

Nemzetközi karrierje 2001-ben kezdődött, innentől kezdve közel 8 évig csak a válogatottban lépett pályára Magyarországon. Légióskodott Törökországban, Bulgáriában és Ausztriában is. 

 

2008: Kabát Péter, a lila

Peti 2008-ban tért vissza Magyarországra. Több ajánlat közül is válogathatott, az Újpest mellett többek között egy másik budapesti csapat is megkereste, akikkel azonban már serdülő kora óta nagyon nem szimpatizált, így egyértelmű volt számára a választás. Több, történelmi jelentőségű mérkőzésen is pályára lépett, és gólt is szerzett. Lila-fehérben 2008. július 16-án mutatkozott be, első mérkőzését a Nyíregyháza ellen játszotta, amelyen rögtön győztes gólt szerzett, megalapozva ezzel későbbi teljesítményét Újpesten. 

„A csapatba való beilleszkedéssel, ahogy eddigi pályafutása során soha, úgy ezúttal sem volt

gondja Kabátnak. Az MTK-tól szintén nyáron érkező, hozzá hasonló karakterű Bori Gáborral

például azonnal jó barátok lettek.” 

A Peti búcsúmeccsén szintén pályára lépő egykori szélsőnk így emlékszik vissza:

„Mindkettőnknek tetovált a teste, vagyis külső jegyekben is van köztünk hasonlóság, de

természetesen emberileg is közel állunk egymáshoz. Egy jó példa, hogy amikor még egyikünk sem focizott az Újpestben,

és összefutottunk egy bevásárlóközpontban, olyan jól elbeszélgettünk, mintha már ezer éve

ismertük volna egymást. Amikor a Megyeri útra kerültem, minden gyakorlatot párban

végeztünk, az edzőtáborozások alatt közös szobában laktunk, szóval nagyon jól kijöttünk

egymással. Ráadásul a pályán is hasonló mentalitásban játszottunk, egyikünk sem ismert

megalkuvást. Természetesen a pályán kívül is sok időt töltöttünk együtt, mivel az Újpesttel

ment a szekér, egy-egy győztes meccs után kiengedtünk. (...) Telefonon azért sokat

beszélünk, ha Peti gólt lő, mindig felhívom, és mivel a fiát, Kevint is ismerem, felőle is

érdeklődöm.”

(Kabát Péter Könyve)

Első szezonja végén ezüstérmet szereztünk, Peti pedig a góllövőlistán is a második helyezett lett 16 találattal. 2009-től csapatkapitányként számíthattunk rá (ahogyan Balajcza Szabolcsra is). 2010. április 30-án szerzett találata az egyik legemlékezetesebb ebből az időszakból:

Pályára lépett csapatunk 2723. első osztályú találkozóján a Kecskemét csapata ellen (a mérkőzést 4-3-ra nyertük a Szusza Ferenc Stadionban, Peti a négyből két gólunkat jegyezte), amelyet azóta is folyamatosan növelve mi rendelkezünk a legtöbb NB1-es találkozóval a magyar labdarúgás történetében.

2014-ben csapatkapitányként emelhette magasba mind a Magyar Kupa, mind pedig a Szuperkupa trófeáit a Puskás Ferenc Stadionban. Csapatunk edzője már ekkor is Nebojsa Vignjevic volt. A kupagyőztes csapatból pályára lép Banai Dávid, Simon Krisztián, Litauszki Róbert és Balogh Balázs is – természetesen Balajcza Szabolcs mellett. 

Peti 2013-ban az Év Játékosa, 2014-ben a legjobb magyar játékos, Év legszebb gólja, valamint a HLSZ Az Év Magyar Futballistája díjakat nyerte el az Újpest labdarúgójaként.

Századik NB1-es gólját, az ötvenediket lila-fehérben 2013-ban lőtte a PMFC Matias ellen.

https://www.youtube.com/watch?v=f3qBGv8FLaY

2016.-ban döntött először a visszavonulás mellett, klubunk már ekkor felajánlotta neki, hogy a lila-fehér család tagjaként méltó helyén folytassa pályafutását, ám ekkor a sors még az ETO FC NB3-as csapatában szánt neki feladatot – ahol bajnoki címet szerzett és feljutott a másodosztályba, 22 bajnoki mérkőzésen 12 gólt szerzett. 

Örök 22-es játékosunk karrierjéről, magánéletéről a T-közép csatornája készített nagyszerű, közel egy órás portréfilmet idén:

Peti a mögöttünk álló télen jelentette be visszavonulását – mi pedig nem tehetünk mást, mint hogy együtt tisztelgünk karrierje előtt. Szeptember 7-én várunk mindenkit a Szusza Ferenc Stadionban!
 

#2

Szűcs

Kristóf

#2 Szűcs Kristóf