MOL Fehérvár FC - Újpest FC
2019. September 28. 19:30

2019. September 28. 19:30

Interjú egy újpesti legendával
2019. January 8. - ujpestfc.hu
Fazekas László: „Éhes volt a csapat arra, hogy nyerjen”

Mennyire követi a csapat játékát?

Igazság szerint nem követem a lila-fehérek mindennapjait, nem úgy indítom a hetem, hogy lássuk, nyertek-e vagy sem. Ugyanakkor, amikor beszélek Dunai Antallal, akkor rákérdezek, hogy mi újság, hogy áll az együttes, hiszen azt a 21 évet, amit itt töltöttem, nem lehet letagadni.

Mi a legszebb emléke, vagy emlékei Újpestről?

Az első mérkőzésem a csapatban, amikor 1965-ben, 18 évesen a Dorog ellen az őszi szezon utolsó találkozóján bemutatkozhattam a nagyok között és a 2-2-es meccsen gólt is szereztem. A másik nagyon szép emlékem a Ferencváros elleni 8-3-ra megnyert összecsapás, amelyen ötször is betaláltam a zöld-fehérek kapujába. Ezt a találkozót, amíg élek, sosem felejtem el.

Mit üzenne a mostani generáció tagjainak?

Amikor én játszottam és jöttek a régiek, akkor mondtuk, hogy mit okoskodnak, úgyhogy nem szeretnék nagy szavakat használni. Annyit mondanék, ezen sokat gondolkodok, nem értem és nem tudom felfogni, annak idején Bene Ferencért 1 millió dollárt akart adni a Real Madrid. Nem mehettünk ki, nem engedték meg nekünk, hogy Nyugaton rúgjuk a bőrt. Abban az időben az ottaniakhoz képest aprópénzt kerestünk itthon. A mai világban már nincs ilyen akadály a fiúk előtt, nyitva vannak a kapuk és csak rajtuk múlik, hogyan teljesítenek, a határ csak a csillagos ég. Emiatt nem értem, hogy miért nincsenek jobb eredmények otthon, amikor ilyen lehetőségek vannak, hogy abban a 10 évben, amíg aktívak, megalapozhatják a további életüket.

Nálunk ilyen nem volt, mi nagyon szerettünk futballozni, már az edzések előtt kimentünk páran lábteniszezni, utána meg ott maradtunk kapura lőni. Mindent alávetettünk a labdarúgásnak, mert szerettünk játszani, más motiváció nem volt, meg a csapat mentalitása is olyan volt, hogy rendkívül akart nyerni. Például, ha a Bene Ferit felkeltetted hajnali háromkor, hogy menjünk kiskapuzni,  akkor ugrott és összetörte magát, hogy ő nyerjen, és sok ilyen labdarúgónk volt, éhes volt a csapat arra, hogy nyerjen.

Azt kérném a játékosoktól, hogy legyenek éhesek és mutassák meg. Amikor kijöttem Belgiumba 33 évesen és a nulláról kezdtem, az első három mérkőzésemen nem rúgtam gólt. Jöttek az újságírók, hogy Fazekas úr maga az a híres góllövő Európában és most meg nem talált be? El kezdtem gondolkozni, hogy itt csatárt játszok és találatot kell szerezzek, mert a lefújások után meg kell mutassam a bizonyítékot, hogy mit csináltam. Ha minden futballistában ez megvan otthon, hogy meccsek után ellamentál azon, hogy mit és hogy tett a találkozón, és ha valamit rosszul csinált, akkor nem fogja rá a másikra vagy a játékvezetőre, hanem elkezd gondolkozni azon, hogy mit tehetne másképp, akkor megvan az esély arra, hogy újra ott legyen a toppon. De ha elhagyod magadat és keresed a kifogásokat, akkor azzal a felfogással nem tudsz előremenni.

A maiaknak minden adott, a szép stadionok, a körülmények, úgyhogy tegyenek félre mindent és legyenek igazi profik. Emlékszem még annak idején Újpesten többször játszottunk szerdánként gyengébb csapatok ellen barátságos meccseket, hogy gyakoroljunk. 6-7 gólokkal nyertük ezeket a találkozókat, és volt, hogy dagadt volt a bokám, fájt a lábam, de mégis elvállaltam ezeket a tét nélküli találkozókat. Hogy miért tettem? Azért, hogy a 7-es szám, ami az enyém volt, nehogy eszébe jusson másnak, hogy az övé is lehet. A 7-es az a Fazekasé. Nem elég csak a képesség, nagyon fontos a karakter is.

A szurkolóknak is azt tudom üzenni, hogy az igazi szurkoló akkor is segít, amikor bajban van az együttes, akkor is buzdítsák őket. A játékosoknak pedig azt, ha nem úgy megy, akkor ne másba keressék a hibát, hanem magukba, akkor lesz előrelépés.

Végezetül szívből kívánom, hogy az Újpest legyen újra az a név, ami a mi időnkben volt!

Fotó: Petrovits László/MTI (Fazekas László gólja a Bayern München ellen, 1974.04.10.)