#23 Banai Dávid
Születési idő 1994. 05. 09.

Újpest FC - MTK BUDAPEST
2020. november 1. 16:00

2020. november 1. 16:00

 

Irány a Shop

 

Jegyvásárlás

 

A kezdőrúgáshoz

 

További lehetőségek

 
Amikor egy kép többet mond minden szónál…
2019. május 22. - ujpestfc.hu
Legendánk egy 44 éve cipelt lelki terhet tehetett le 70. születésnapján.

Május 21-én volt korábbi hétszeres magyar bajnok labdarúgónk, Horváth József 70 esztendős, és ebből az alkalomból úgy gondoltuk, hogy személyesen is felköszöntjük és megajándékozzuk őt. Egykori kiváló futballistánk, aki az év legjobb játékosa díjat is elnyerte 1974-ben, az Egyesült Államokban éli mindennapjait és most is csak látogatóba érkezett haza. Talán szurkolóink egy része is olvasta az Indexen készült nagyinterjút vele (ITT található), ahol a karrierjéről és az életéről mesélt Vöri.

Elmondta, hogy számára tragikus nap volt 1975. augusztus 6-a, mert ekkor egy Budapest Honvéd elleni mérkőzésen egy szerencsétlen összecsapás után, amely a labdára irányult közte és a kispestiek csatára, Kozma Mihály között, utóbbi nem tudta folytatni a találkozót, és később kiderült, hogy szalagszakadást szenvedett.

Bűnbaknak kiáltották ki Horváthot, a korabeli újságok hasábjain az volt látható, hogy fűnyíróval kaszálja el Kozma lábát. Fél évre eltiltották és gyakorlatilag teljesen ellehetetlenítették a további itthoni pályafutását. Disszidált, előbb Svájcba majd az USA-ba került, ahol tovább építhette aktív karrierjét, közben pedig lelke mélyén élénk sebként ott volt az okozott sérülés és az a tudat, hogy vajon Kozma neheztel-e rá.

Néhány évtizedet ugorjunk előre az időben, a helyszín Újpest, az Indexnek adott májusi interjú utolsó sorát idézzük a születésnapjával kapcsolatban: „Ha Kozma eljönne rá, legalább átölelném, mert azóta nem láttam őt, és a lelkem is megnyugodhatna.”

Nos, nekünk sem kellett több, tudtuk mi a dolgunk. Horváth József vidáman érkezett meg ma délelőtt a Szusza Ferenc Stadionba, ahol Berta Csaba, ügyvezető igazgatónk köszöntette és adta át neki az egyedi mezt és mellé érkezett a gyertyákkal díszített torta, amely elfújása előtt megkértük legendánkat, hogy bátran kívánjon valamit, hátha teljesül.

A szálló füst mögött kinyílt egy ajtó, és ajándékkal a kezében kijött rajta Kozma Mihály, hogy 44 év után elmondhassa korabeli ifjúsági válogatott csapattársának, hogy lelkében nincs harag, ma is barátjaként tekint Horváthra. A hatás nem maradt el, a pillanatról a fenti kép elmond helyettünk mindent.

A két futballóriás ezután, mintha nem is telt volna el egy szűk fél évszázad az utolsó találkozás óta, régi sztorikat felelevenítve, sokszor egymást ugratva beszélgetett egymással, jó volt őket nézni.

A kis összejövetel után, a búcsúzkodást követően, mindketten elmondták, hogy nagy nap volt ez nekik, és rendkívül hálásak a sorsnak, hogy ezt sikerült tető alá hozni.

Nekünk volt az öröm, hogy segíteni tudtunk és velük lehettünk, köszönjük!

Az eseményről készült galéria ITT tekinthető meg.

#23

Banai

Dávid

#23 Banai Dávid