#24 Rácz Barnabás
Születési idő 1996. 04. 26.
Asmir Suljic: „Tökéletesen érzem magam Újpesten”
2014. április 10. - ujpestfc.hu
Bosnyák szélsőnk első bajnoki góljáért és a válogatottságért hajt – Lapszemle: Nemzeti Sport

Megszakítaná a kétmeccses rossz sorozatot a Pécs elleni idegenbeli bajnokin (kezdés: péntek 19:00 óra, jegyinformációkat ide kattintva olvashat) Asmir Suljic. A szurkolóink körében gyakran csak Pumuklinak becézett támadóval a Nemzeti Sport beszélgetett a pécsi mérkőzés előtt.

– Túlvan már a Fradi elleni fiaskón?

– Muszáj. Két napig nagyon nehéz volt, mindenki a rangadóról beszélt, ám mert profik vagyunk, nincs más választásunk, mint mielőbb túllépni a történteken. Tudom, hogy ez nem csak egy meccs volt a sok közül, hanem az Újpest–Fradi, de jön a pécsi találkozó, aztán a roppant fontos kupaelődöntő, egész egyszerűen immár el kell felejteni a derbit.

– De sikerült megfejteni a vereség okait?

– A szerencse elpártolt tőlünk. Biztos lehetett volna jobban játszani, ugyanakkor mi tényleg mindent megpróbáltunk, és hiába birtokolta többet a labdát a Ferencváros, a veszélyesebb lehetőségek előttünk adódtak. Kikaptunk kétszer egymás után, már csak az önbizalmunk miatt is lényeges, nyerünk-e Pécsen, szerintem amúgy igen. És azzal ismét igazolnánk, jó csapat a miénk, amit jó játékosok alkotnak.

– Lassan többet találkozik a pécsiekkel, mint a saját rokonaival.

– A győztes kupameccsek megengedik, hogy azt mondjam, félnek is tőlünk pénteki vendéglátóink. Abban természetesen biztos vagyok, hogy tanultak is a kudarcból, mindenesetre nagy meccsre számítok, és végre három pontra.

– Hogy milyen a sors: amíg borotvaélen táncoltak lila-fehérben, és a klub jövője forgott kockán, egyre másra nyertek, a megnyugtató megoldás óta ugyanakkor elmaradnak a sikerek.

– Csakhogy ennek ebben a formában nem szabad különösebb jelentőséget tulajdonítani, ugyanúgy akartuk a győzelmet Szombathelyen és a Fradi ellen is, nem jött össze. Sokkal fontosabbnak tartom, hogy abban a válságos periódusban, amikor tényleg tarthattunk attól, az Újpestnek befellegzik, megmutattuk, mint emberek, sportolók mennyit érünk. Egy csapat voltunk, egy lélek, minden kis darab összeállt eggyé, a klubon belül mindenki egyet akart. Szóval csak erősebbé tett bennünket a végveszély.

– A két vereség ellenére, ahogy az Újpest produkcióját, az önét sem érhette panasz. Csúcsformában tért vissza Asmir Suljic?

– Távolról sem. A sérülésem miatti kéthónapos kihagyás miatt korántsem vagyok még száz százalékos, bár voltak pillanatok, amikor aránylag jól ment. De lesz ez még sokkal jobb is.

– Ami a bajnoki góljait illeti, tényleg van hová fejlődnie...

– Elég nagy baj az nekem, hogy még nem tudtam betalálni az NB I-ben. Remélem, a kupadöntőben sikerül.

– Tegyük fel, a maradék hét fordulóban sem szerez gólt, a kupafinálét ellenben...

– Ne is folytassa! Hol írjam alá? Ha az én gólom érne kupagyőzelmet, benne lennék, hogy a bajnokságban gólképtelen maradok.

– Amúgy bántja?

– Persze. Miközben próbálom a társaimat minél jobb helyzetbe hozni, magam is szeretnék feliratkozni a táblára. Azt nem tudom megígérni, mikor szerzem meg az elsőt, azt viszont igen, hogy minden edzésen azért dolgozom, hogy mielőbb meglegyen. És hogy egyre hasznosabban futballozzam.

– Miután láthatóan kiemelkedik a magyar mezőnyből, adódik a kérdés, meddig tapossa a Megyeri úti gyepet?

– A szerződésem még két évig plusz két év opcióval Újpestre köt, szóval ha rajtam múlik, sokáig.

– Ilyen jól érzi magát a Szusza-stadionban?

– Nem jól, tökéletesen. Na jó, akkor nevezhetném tökéletesnek a helyzetem, ha megnyernénk a kupát.

– Vannak ennél merészebb álmai is?

– A majdani válogatottság mellett szeretném ismertté tenni a nevem. Hogy ha valaki meghallja, tudja, ki az az Asmir Suljic. Nem feltétlenül azért, mert a Barcelonában futballozik, hanem mondjuk azért, mert az egyik legjobban cselező játékos. Ugyanakkor az Újpesttel is vannak céljaim, az öltözőben napi téma, hogy ha ez a társaság együtt marad, jövőre sokra viheti. Ha netán igazolnánk még két meghatározó labdarúgót, a bajnoki címért küzdhetnénk.

– Ha a tulajdonos Roderick Duchatelet azt kérdezné, Asmir, mit gondol, az NB I-ből melyik két játékost kellene idehoznunk Újpestre, mit felelne?

– Ha rajtam múlna, jönne Muhamed Besic. És nem azért, mert honfitárs, hanem mert szerintem ő a magyar bajnokság legjobb védője. Ám mert a Ferencváros oszlopos tagja, aligha bújik lilába. A másik pedig Kanta József lenne. Nagyon tetszik az MTK karmesterének a játéka.

– Szóval velük a bajnoki címért küzdhetnének?

– Nem. Velük bajnokok lennénk.

Szöveg: Galambos Dániel / Nemzeti Sport

#24

Rácz

Barnabás

#24 Rácz Barnabás