#55 Szakály Péter
Születési idő 1986. 08. 17.

Ferencvárosi TC - Újpest FC
2021. szeptember 26. 17:00

2021. szeptember 26. 17:00

 

Irány a Shop

 

Jegyvásárlás

 

A kezdőrúgáshoz

 

További lehetőségek

 
Tizenegy éve történt…
2021. szeptember 11. - ujpestfc.hu
„Megsemmisítő ferencvárosi vereség Újpesten”

Pontosan ez volt olvasható 2010. szeptember 11-én az Nemzeti Sport online oldalán a mérkőzést követően. Nem mondunk azzal újdonságot, hogy kevés Újpest szurkoló van a világon, aki erre a dátumra ne emlékezne, még ha álmából is keltik fel. Van, aki magára tetováltatta, van, akinek a szobája falára van festve, nem is beszélve a rengeteg graffitiről városunk utcáiban.
De nem ez volt az első földbedöngölő győzelmünk a zöld-fehérek ellen, hiszen nagyszüleink és szüleink meséltek nekünk arról a csütörtöki napról, 1976-ből mikor is a Népstadionban a korszak egyik legszebb futballját bemutató Újpesti Dózsa 8-3-ra kiütötte az FTC-t. Azon a találkozón két ezüstcipősünk Fazekas László „Kapa” ötször volt eredményes, míg Fekete László kétszer, valamint Törőcsik András egyszer zörgette meg Hajdú kapuját. Érdekesség, hogy az összecsapásról azóta se lehet találni videófelvételt, mivel a legenda szerint egy mezőgazdasági műsort rögzítettek a kazettára.

De ugorjunk az időben 35 évet, helyszínünk a Szusza Ferenc Stadion. A nyár folyamán csapatunk nagy változáson esett át, mivel több alapember is távozott, többek közt Kabát Péter, vagy éppen Dusan Vasiljevic. Az akkor 125 éves gárdánk vezetőedzője, Mészöly Géza pedig törhette fejét, kikkel pótolja majd őket. Az átigazolási időszak folyamán többen is érkeztek a Megyeri útra, mint például Nikola Mitrović a Napredak Kruševac együttesétől, vagy éppen Böőr Zoltán a Spari csapatától. Hogy miért őket emeljük ki? Mert ők is részesei voltak ennek a történelmi sikernek.

A mérkőzés reggelén már érezni lehetett a levegőben, hogy ma valami különleges fog történni, amelyet az egyik webportál feljegyzése alapján 10.500-an tekintenek majd meg a helyszínen. Bár nem volt egy túlságosan néző barát a 17:30-as kezdés, de egy gombostűt nem lehetett leejteni, köszönhetően ez  az ország legjobb szurkolóinak.
Kezdő tizenegyünk a következő képen állt fel: Balajcza Szabolcs - Szokol Zsolt - Vermes Krisztián - Takács Zoltán - Pollák Zoltán - Böőr Zoltán - Egerszegi Tamás - Nikola Mitrović - Simon Krisztián - Tisza Tibor - Rajczi Péter.

A találkozó 13. percében mindenki a szívéhez kapott, amikor a Vermes röviden gurította vissza a játékszert Balajczának, akinek a tizenhatoson kívül kellett szerelnie.
Tekerjünk ismét 13 percet a képzeletbeli óránkon, Pollák indult meg a bal szélen és ívelt középre, az akkor még csak 19 éves Simon Krisztián pedig köszönte szépen, és bólintott a kapuba! Az első félidő vége előtt 2,5 perccel Böőr-t szöktette Rajczit, majd passzolt a tizenhatos közepére, a labdára pedig a csapat kapitánya Tisza robbant be, ezzel 2-0-ra módosítva az eredményt még a szünet előtt.
A második félidőt úgy kezdtük ahogy azt illik egy derbin, sorra alakítottuk ki a helyzeteinket, előbb Rajczi lövése kerülte el centikkel Ranilovič kapuját, nem kevesebb mint 180 másodperccel később Tisza passzolt a jobb oldalon meginduló Simon felé, aki önzetlenül adta középre tanárian, 8-as számú csatárunk elé! Az az öröm, ami kitört akkor Mészöly Gézából, és szakmai stábjából, a mai napig felejthetetlen. Nem találni olyan „bukit” a világon, akinél meg lehet fogadni, hogy valaki az első derbijén ekkora bomba gólt lő! Nikola megkapta és a kapuba talált jó 18 méterről.

Bármennyire is szerették volna a vendégek, hogy a gyorsvonat, amire felültünk, megálljon, ez nem sikerült! Hiszen az előbb említett Mitrović labdája jutott el Mócihoz, ő pedig fogta és passzolt középre, utolsó gólkirályunk pedig belőtte az ötödik gólunkat! Egy csapat nem várta még így a mérkőzés végét jelentő hármas sípszót, mint a vendégeink, és már közel álltak hozzá, mikor is Simek kapcsolta be a rakétákat, majd kapura lőtt, Tisza Tibi pedig jókor volt jó helyen, hiszen róla ment be a hatodik gólunk. Akkori 10-esünk pedig örömében a D lelátó felé sétált, és átadta magát az ott helyet foglaló (miről is beszélünk, hiszen ekkortájt már mindenki a másik nyakában lógott) szurkolók örömének.

Íme a történelmi derbin gólt szerző játékosaink, szigorúan nagybetűvel:

TISZA (2X)

RAJCZI (2X)

SIMON

MITROVIC

És hogy mi történt a sajtótájékoztatón, nos az is megér egy misét, mivel stadion magazinunk 2010. 09.11. óta más nevet visel.

 

Mészöly Géza: – „Ezt a mérkőzést, míg élünk, nem felejtjük el. Hihetetlenül boldogok vagyunk! Külön öröm számomra Simon Krisztián játéka, ami az MTK ellen nem jött be, most sikerült. Gólt szerzett, majd kétszer is gólpasszt adott.
Még most is libabőrös vagyok, mert történelmi tettet hajtottunk végre. A stadionújságot nevét nyugodtan megváltoztathatják 8–3-ról 6–0-ra."
Ezután a sajtótájékoztatón bejelentették, hogy az újpesti stadionújság neve mostantól 6–0 lesz.”

A történelemkönyvekbe eddig is rengeteg dátumot jegyeztek fel lila-fehér pennával, de ez a szombat, kora esti siker a legszebbek közt szerepel, és majd öreg fejjel büszkén mesélhetjük gyermekeinknek, unokáinknak azt, amikor megsemmisítő vereséget mértünk a Ferencváros csapatára!

 

#55

Szakály

Péter

#55 Szakály Péter