#5 Máté Zsolt
Születési idő 1997. 09. 14.

Újpest FC - Ferencvárosi TC
2022. január 30. 20:00

2022. január 30. 20:00

 

Irány a Shop

 

Jegyvásárlás

 

A kezdőrúgáshoz

 

További lehetőségek

 
„A fejlődésnek folyamatosnak kell lennie.”
2022. január 11. - ujpestfc.hu
„Erőgyűjtés” a tavaszi szezonra

Ha a felkészülési időszakról beszélünk, akkor az erősítés, az erőnlét edzés is előtérbe kerül. Erről a csaknem egyhavi periódusról kérdeztük Hamál Dávidot, klubunk erőnléti edzőjét.

Visszatértünk az ünnepek után. Kaptak tőled a fiúk „karácsonyi ajándékképpen” bármilyen feladatot?

Csak rövid szünet állt rendelkezésünkre az őszi szezon lezárása után, gyakorlatilag 14 nap, de a második hétre már kaptak tőlem egymásra épülő otthoni edzésmunkát. Ez leginkább prevenciós, sérülést megelőző gyakorlatokat, keringési rendszert fejlesztő futóprogramokat, valamint különböző otthon elvégezhető erősítő blokkokat tartalmazott.

Az első napok mindig zsúfoltak a felkészülési időszakban számodra. Milyen felmérésekkel indítottátok az évet?

A hétfői megérkezés után beltéri, illetve kültéri pályatesztekkel indítottam el. Először antropometriai mérést végeztünk (testsúly, magasság, testzsír, izomtömeg, zsírtömeg, zsigeri zsírszázalék), ezt ilyenkor összehasonlítjuk a szezon közben heti rendszerességgel mért adatokkal. Ezután a fizioterapeutáinkkal közösen csináltunk egy úgynevezett funkcionális mozgásminta szűrést (FMS) a teljes keretnek. Az FMS egy felmérési rendszer, úgy kell elképzelni, hogy feltérképezzük a játékosok mobilitását, stabilitását és a jobb-bal oldali szimmetriáját. A lényeg, hogy meg kell keresni a mozgásmintában a gyenge láncszemeket, ami lehet fizikai, vagy funkcionális korlátozottság, ha ezt nem ismerjük fel a test kompenzálni fog, a mozgáshatékonyság csökken, ez pedig rontja a teljesítményt és növeli a sérülés kockázatát.

Ezen kívül kollégáim segítségével különféle excentrikus és izometrikus erő mérő eszközökkel felmértük a két oldal közötti esetlegesen előforduló diszbalanszokat, majd erőplató segítségével pontosan tudjuk monitorozni egyebek mellett a maximális ugrási magasságot.

Ezután egy úgynevezett „yoyo ingatesztet” futottak, majd következik egy lineáris sprint teszt, ahol lézeres fotocellával felmérjük, hogy az 5-10-20-30 métereres távon milyen gyorsulási képesége, valamint maximális sebessége van aktuálisan játékosainknak.

A teszt eredmények sok hasznos információval szolgálnak számunkra a késöbbi mikrociklusok kialakításában, edzéstervek tervezésében, a lehetőségeinkhez képest igyekszünk minden szinten feltérképezni és fejleszteni a futballistáinkat.

A végső cél pedig az, hogy a negyedik hét végére mindenki jó formában legyen.

Természetesen, de persze utána sem állhat meg az élet. Nyilván a bajnokság elejére mindenkit fizikálisan, technikailag, valamint taktikailag is a megfelelő állapotba kell hoznunk, hiszen amellett, hogy a rajtra készen kell majd állnunk, a fejlődésnek folyamatosnak kell lennie.

Néhány napja derült ki, hogy nem utazunk az edzőtáborba a jelenlegi vírushelyzet miatt. Ez mennyire befolyásolja a te munkádat?

A felkészülés első két hetében nagyobb hangsúlyt fektetünk a fizikai fejlesztésre, itt a pályán történő edzések mellett mindennap különféle edzőtermi munka is zajlik, majd a második, harmadik héttől már jönnek a mérkőzés terhelések, a különböző technikai, taktikai elemek gyakorlása is. Úgy gondolom, ha az időjárás is kedvező, tudunk a terv szerint, rendszeresen pályán is edzeni, edzőmeccseket játszani, akkor nem befolyásolja az edzőtábor a felkészülésünket.

#5

Máté

Zsolt

#5 Máté Zsolt