#1 Pajovic Filip
Születési idő 1993. 07. 30.
 

Irány a Shop

 

Jegyvásárlás

 

A kezdőrúgáshoz

 

További lehetőségek

 
A szezonkezdetről, orvosi szemmel
2022. június 17. - ujpestfc.hu
Dr. Kollár Ivánnal a felkészülési időszakról beszélgettünk

Jövő héten visszatérnek a játékosok a Szusza Ferenc Stadion öltözőjébe és elkezdődik a felkészülési időszak. Az következő napok és hetek nem csak a taktikai felkészülés szempontjából lesznek fontosak, hanem az egész szezon erőnléti állapotát is megalapozzák. A koncentrált terhelés kapcsán felmerülnek az esetleges sérülésekkel kapcsolatos kérdések, amiről most Dr. Kollár Ivánnal, az Újpest FC csapatorvosával beszéltünk.

 

Hogyan zajlik a szezon elején az állapotfelmérés?

A felkészülési időszak eleje mindig erőnléti tesztek és erősségi, általános fittségi tesztekkel kezdődnek, ami alapján a stáb már tud következtetni arra, hogy az általánosan megtervezett munka mellett egy-egy játékosnak milyen specifikus izomcsoportokat megmozgató edzésre van még szüksége. Ebben az időszakban több idő van a hiányosságok, vagy hibák korrekciójára, ami egyben megalapozza azt is, hogy sérülésmegelőzés szempontjából sikeres szezont zárhassunk. Az erőnléti tesztek mellett általános orvosi vizsgálaton is részt kell vennie a játékosoknak, ezen belül labor- és kardiológiai vizsgálatokra visszük őket, és ezek eredményivel válik teljessé a szezon eleji állapotfelmérés.

 

 

 

Hogyan befolyásolja a felkészülési időszak a sérülések mennyiségét, vagy jellegét?

A felkészülési időszak eleje a nagy mennyiségű edzésmunkáról és az ezek mellett lejátszott edzőmeccsekről szólnak, amik komolyan terhelik a játékosokat. Ilyenkor a játékosok nagy intenzitással vetik bele magukat a munkába, ami hozhatja magával a sérüléseket. Úgy gondolom, hogy ebben az idő intervallumban a játékosok bizonyítási vágyából adódó túlvállalás mellett a rövid időre koncentrált, nagy fizikai terhelés és a monotonitásból adódó pszichés fásultság is nehezíti a munkát. Mondhatom azt is, hogy sokszor a felkészülési időszak termékeny tud lenni a kisebb sérülések terén, amik közül jellemzőbbek a kontakt, mint a non-kontakt sérülések. Ez azt jelenti, hogy izomsérülések, húzódások, vagy túlterheléses sérülésekből is nagyobb számban jönnek a kontaktusból jövő problémák.

 

 

Mi jellemző ugyanakkor a bajnoki időszakra?

Az elmúlt években komoly szezon közbeni sérüléseket elkerülték a csapatot, általában a korai időszakokban következtek be olyan, az edzésmunkától független esetek, ami miatt nem tudott hosszabb időre pályára lépni játékosunk: lásd ütközések, rossz ütemű szerelés. Szezon közben praktikusan javarészt non-kontakt sérülésünk volt, de elmondható az az utóbbi évek tapasztalataiból, hogy, amikor a bajnokság kulcs szakaszaiban voltunk, például a kupáért mentünk, vagy nagyobb volt a terhelés a szezonzárásnál, azt komoly sérülések nélkül tudta lehozni a csapat. Érdekes minta kezdett el feltűnni az OTP Bank Ligával kapcsolatban, hiszen a régen jellemző alattomos belépők mennyisége egyre jobban csökken és alakul a sérülések mintázata is. Úgy gondolom, hogy amit érdemes lenne megfigyelni, az a fejsérülések mennyisége, ami számomra növekedőnek tűnik, de az odalépések és agresszív belépők és az ebből jövő sérülések száma szerintem csökken.

#1

Pajovic

Filip

#1 Pajovic Filip