Az oldal jelenleg karbantartás alatt áll. Az esetleges hibákért elnézést kérünk.
#1 Pajovic Filip
Születési idő 1993. 07. 30.

Ferencvárosi TC - Újpest FC
2023. február 5. 17:30

2023. február 5. 17:30

 

Irány a Shop

 

Jegyvásárlás

 

A kezdőrúgáshoz

 

További lehetőségek

 
A 216. Ferencváros – Újpest bajnoki mérkőzés következik
2015. december 11. - ujpestfc.hu
Egy újabb győzelem dobogót érhet.

Szombaton 19:30-kor már 216. alkalommal találkozik egymással csapatunk és a Ferencváros a magyar bajnokság élvonalában.

Az Újpest és a Ferencváros vívja a magyar futball legnagyobb múltú bajnoki párharcát: ez a találkozó lesz a 216. első osztályú bajnoki mérkőzés a két csapat között. Az eddigi 215 bajnoki mérkőzésen 60 Újpest-győzelem, 57 döntetlen, valamint 98 ferencvárosi siker született, a gólkülönbség 304-406 a Fradi javára.

Noha egyes források szerint csak a 215. bajnoki találkozó következik, ám ez az adat helytelen. 1944 őszén félbeszakadt egy összecsapás, az ismétlést pedig nem sikerült lejátszani. A mérkőzés eredménye (1-1) azonban szerepel a táblázatban, de ami még ennél is fontosabb a statisztikákat tekintve, hogy az ezen a meccsen pályára lépett játékosok egyéni statisztikáiban is figyelembe vették ezt a bajnoki találkozót.

Az első magyar bajnoki esztendőben második vonalba sorolt Újpest 1905-ben jutott fel az élvonalba, ahol az első I. osztályú bajnoki mérkőzését éppen a Ferencváros ellen vívta 1905. február 19-én. A Népszigeten rendezett találkozón azonban a zöld-fehérek 2-0-ra győztek.

Az első újpesti győzelemre – és egyben pontszerzésre – tizenkét évet kellett várni. 1917. június 14-én, a tizennyolcadik derbin, az Amerikai úton 4-1-es lila-fehér győzelem született. Ezzel a sikerrel törtük meg a Ferencváros máig is leghosszabbnak számító győzelmi szériáját.

A párharc során a legtöbb gólt hozó mérkőzésre 1976-ban került sor, valószínűleg sokan emlékeznek a pontos dátumra is: a Népstadionban május 15-én tizenegy gólt hozó találkozón többek között Fazekas öt találatával 8-3-ra vertük a Ferencvárost! Az azóta Puskás Ferenc Stadionná keresztelt létesítményben bajnoki mérkőzésen utoljára 1987-ben játszott egymással a két csapat, akkor Kozma István góljával 1-0-ra nyertünk, 1992 nyarán pedig ugyanott a Szuperkupa-döntőjében 3-1-re győztük le a zöld-fehéreket. A Puskás Stadionban játszott mérkőzések tekintetében egyébként nagyon kiegyenlített a mérleg: 20 Újpest-, 21 FTC-győzelem, 15 döntetlen.

A már említett tizenegy gólt hozó mérkőzést leszámítva legtöbbször, kilencszer rezdültek meg a hálók két alkalommal, nyolc gól azonban kilenc alkalommal született. A leggyakrabban két találatot láthatott a publikum. Az pedig alig húsz találkozónként fordult elő, hogy egyik csapat sem talált be ellenfele kapujába.

Mindkét csapat egyéni gólrekordja nyolc gól. Az Újpest a már említett 8-3 alkalmával rúgott nyolcat, az FTC pedig 1950. május 21-én, az Üllői úton nyert 8-1-re. A leggyakrabban egyébként 1-1-es eredmény született, huszonhét alkalommal.

A 2012/2013-as kiírás 4. fordulójában Kabát Péter fejesével szereztük meg a vezetést még az első félidőben. A 90. percig őriztük is az egygólos előnyt, akkor azonban Orosz Márk szabadrúgásból egyenlíteni tudott. A háromperces hosszabbítás végén azonban Kabát szögletét remekül fejelte le Vermes Krisztián, majd Bavon Tshibuabua közelről Jova Levente hálójába lőtte a győztes gólt, így itthon tartottuk a három pontot. Kabát Péter a tavaszi visszavágón is eredményes volt, ám március 10-én Somalia és Csukics góljaival az FTC otthon tartotta a  három pontot.

2013. szeptember 22-én ismét Bavon volt eredményes a Ferencváros ellen - kongói csatárunk a Puskás Ferenc Stadionban, a mérkőzés elején talált be -, ám a zöld-fehérek fordítani tudtak, 3-1-re nyertek.

A visszavágó negyedik percében Vasiljevic Dusan szerezte meg csapatunk számára a vezetést. Gyömbér a 23. percben egyenlített, majd Leonardo a rendes játékidő vége előtt 2 perccel megszerezte a vendégek vezető, valamint a mérkőzés utolsó gólját.

A 2014/15-ös szezonban az első derbit a Szusza Ferenc Stadionban játszotta a két csapat. Az első játékrész nem hozott gólt, azonban a második félidőben, az 52. percben Vasiljevic Dusan értékesítette a csapatunknak megítélt büntetőt. Örömünk nem tarthatott sokáig, ugyanis az 56. percben a vendégek is 11-eshez jutottak. Mateos értékesítette, 1-1. Ezt követően a mérkőzés mégis a mi javunkra billent, a 72. percben Simon Krisztián döntöttel el a meccset.

A bajnokság második derbijére már a Groupama Arénában került sor, ami számunkra sajnos nem hozott jó eredményt. Hajnal a 61. percben szerezte meg a vezetést a hazaiaknak, majd Varga a 71. percben tovább növelte a Ferencváros előnyét, ekkor csapatunk már emberhátrányban játszott. Több gól már nem esett a találkozón, a végeredmény 2-0.

A 2015/16-os bajnokságban szeptember 12. rendezték az első derbit. Diagne a mérkőzés 3. percében megszerezte a vezetést csapatunk számára, a mérkőzést azonban Böde 78. és 89. percben szerzett góljaival a vendégek nyerték.

#1

Pajovic

Filip

#1 Pajovic Filip