Új fejezet a magyar labdarúgásban: nyáron érkezik a MOL Újpestre

Budapest, 2024. február 6. - Megszületett a megállapodás a MOL Vagyonkezelő Zrt. és az Újpest 1885 Futball Kft. tulajdonosa között, amelynek értelmében a MOL-csoport leányvállalata többségi tulajdont szerez az Újpest Football Clubot üzemeltető kft-ben. A tranzakció lezárása és a tényleges tulajdonosváltás várhatóan 2024 április végével történik meg.  A MOL célja, hogy kiszámítható tulajdonosként hosszú távon biztosítson támogatást az Újpest FC részére annak érdekében, hogy a klub híres múltjához méltó jövőt építhessen a folyamatosan fejlődő magyar labdarúgásban.

Az új tulajdonos belépésével új távlatok, erőforrások és lehetőségek nyílhatnak meg a klub előtt, ami az építkezés és a sikerek egyik alapja. A MOL eddig is a magyar sportélet és a magyar labdarúgás elkötelezett támogatója volt. A legnépszerűbb csapatsportágként a labdarúgásra megkülönböztetett szerep hárul a magyar sportéletben, a MOL pedig az egyik legnagyobb támogatója a sportágnak, valamint kiemelt partnere a Magyar Labdarúgó Szövetségnek és a férfi válogatottnak. 2020-óta a MOL Magyar Kupa névadó szponzora, és támogatóként határon túl is segíti az ACS Sepsi OSK Sepsiszentgyörgy, az FC DAC 1904, a Topolyai SC és az NK Osijek építkezését.

A MOL meggyőződése, hogy a szponzori szerepet meghaladóan tulajdonosként még többet tehet az Újpest FC sikereiért, ami az egész magyar labdarúgás hasznára válhat.

Az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, hogy az elkötelezett szakmai munka és a megfelelő fejlesztések és befektetések eredményekhez vezethetnek a magyar futballban. A labdarúgás csodája, hogy több millió embert képes megmozgatni. A MOL számára ez lehetőséget teremt a sport népszerűsítésében, az utánpótlás tudatos építésében és a közösség formálásában. Hiszünk abban, hogy az erős versenyszellemünk, a tudatos és transzparens üzleti gondolkodásunk hosszútávon minden vállalkozásunkban eredményeket termelt és ezt ebben az esetben sem gondoljuk másképp. Egy erős Újpest csak tovább erősítheti a magyar focit.” – mondta el Ratatics Péter, a MOL Lakossági Szolgáltatásokat irányító vezetője, aki a MOL-csoportot fogja képviselni az Újpest Football Clubban.

"Több mint 10 éven keresztül minden tőlem telhetőt megtettem az Újpest labdarúgóklubért, de itt az ideje, hogy új távlatok és célok felé lépjek tovább. Nem volt könnyű megtalálni a megfelelő partnert, aki nem csak átveszi a klubot, de egyben új lehetőségeket biztosít és új sikerek kovácsa lehet az Újpest Football Club fényes jövője érdekében. Sok sikert kívánok neki és az egész Újpest családnak."- mondta el Roderick Duchâtelet, az Újpest FC leköszönő tulajdonosa.

Dorde Nikolic Törökországban folytatja

A török élvonalbeli Sivasspor együttese szerződteti a szerb kapust.

Dorde Nikolic 2022 szeptemberében érkezett klubunkhoz, az azóta eltelt időszakban összesen 33-szor védte az újpesti kaput, többször a csapatkapitányi szalaggal a karján.

WEB HK

A héten a Süper Lig középmezőnyéhez tartozó Sivasspor bejelentkezett a 26 éves kapusért, klubunk pedig megegyezett a török csapattal, így értékesíti Nikolic játékjogát.

Az Újpest FC sok sikert kíván Dorde Nikolicnak!

139 éves az UTE

Százharminckilenc éve ezen a napon, 1885. június 16-án jött létre az UTE, vagyis az Újpesti Torna Egylet. 

UTE szulinap

A 19. század végéhez közeledve – amikor Újpest még nem volt Budapest része, nagyközségként mindössze párezer lakost számlált –, 1885-ben néhány sportolni vágyó fiatal alapította meg az UTE-t, vagyis az Újpest Torna Egyesületet. Akkoriban sok időt töltött Goll János, akinek Deák utcai lakásában gyakran gyűltek össze sportoló fiatalok – ők döntöttek tanárukkal közösen úgy, hogy létrehozzák az egyesületet. Az UTE az újpesti piactéri iskola egyik tantermében, máig ismeretlen számú alapító tag részvételével jött létre hivatalosan, 139 évvel ezelőtt. Nem meglepő módon az első elnök Goll János lett, színpárnak az azóta is fennálló lila-fehér kombinációt választották, s kimondták a klub jelszavát is: Épség, Erő, Egyetértés. 

Eleinte – ahogy az nevéből is adódik – a tornasport volt fókuszban, eköré épült az UTE, de nem sokkal később megalakult a vívószakosztály és az atlétika is, majd jött a lényeg: a labdarúgás. Az Újpesti Football Clubot 1899-ben alapították meg, két évvel azelőtt, hogy a magyar bajnokság útjára indult volna. 1901-ben csak a másodosztályba kapott besorolást az Újpest (amely akkor beleolvadt az UTE-ba), de négy évvel később már az élvonalban szerepelt, azóta pedig klubunknak van a legtöbb első osztályú mérkőzése a bajnokság történetében. Ezen a ponton érdemes külön szedni az UTE és az Újpest FC sikereit, hiszen mindkettőből van bőven, de utóbbi minden idők legnépszerűbb sportját képviseli, ráadásul 1999 nyara óta a professzionális labdarúgócsapat gazdasági társaság formájában különvált az UTE-től. 

Az Újpesti Torna Egyesület története során összesen harminchárom szakosztályt működtetett, melyek közöl rengeteg működik a mai napig is. Az UTE-nak számtalan Európa-bajnok, 46 világbajnok és 45 olimpiai bajnok sportolója van. Utóbbihoz tartozó siker, hogy hazánkban az olimpiai elsőségek rangsorát tekintve is előkelő helyen állunk, az Újpesti Torna Egyesület megelőzi többek között a Vasast, az MTK-t és az FTC-t is.   

Ami futballklubunkat illeti, a már említett 1905-s feljutást követően az 1911-ben induló szezon végé kiesett az élvonalból, de egy évre rá visszajutott oda, s azóta is megszakítás nélkül az első osztályban szerepel – példátlan, egyedülálló módon. A Hajós Alfréd által tervezett Megyei úti Stadiont 1922-ben adták át, majd 1926-ban bevezették a profi futballt, a klub felvette az Újpest FC nevet, s ezt követően jöttek az első, elsöprő sikerek. 

Klubunk 1926 és 1942 között minden egyes évben a dobogón végzett, miközben  1922 és 1933 között öt kupadöntőt is játszott. Az első bajnoki címre 1930-ig kellett várni, de a következő kilenc évben összesen ötször ért fel a csúcsra az Újpest a honi színtéren. 1930 más szempontból is fontos évszám, hiszen ekkor rendezték meg az első, s máig utolsó Bajnokok Tornáját (sokat Nemzetek Tornájának nevezték), a Bajnokcsapatok Európa-kupája és a Bajnokok Ligája elődjét, amit tíz európai bajnokcsapat részvételével rendeztek meg Genfben, a győztes pedig az Újpest lett – négy meccsen 16 szerzett, egy kapott góllal. Ez az időszak azért is különleges, mert innen származik a két Közép-európai Kupa-győzelmünk (1929, 1939), illetve ekkor, 1938-ban lett világbajnoki ezüstérmes a magyar válogatott, amelynek öt játékost adott a IV. kerületi sportklub. 

Ezt is lehetett még fokozni, 1967 és 1980 között jött a 14 éves ciklus jellemezte aranykor, amikor kilenc bajnoki cím, négy második hely és egy bronzérem jött össze a magyar élvonalban. Ekkor az Újpest évről évre Európa legjobb csapatai közé tartozott, játszott VVK-döntőt, BEK-negyeddöntőt és BEK-elődöntőt is. Nem véletlen, hogy a magyar válogatott gerincét is lila-fehérek alkották ebben az időben, fantasztikus sikereket elérve. A klub életében aztán az 1999-es, már említett nyár hozott nagy változást, amikor a labdarúgó-szakosztály kikerült az UTE fennhatósága alól. 

Összesítve sikereinket: az újpesti labdarúgó klub 139 éves történelme során 20-szoros magyar bajnok, 21-szeres ezüstérmes, 18-szoros bronzérmes, 11-szeres kupagyőztes és háromszoros Szuperkupa-nyertes, miközben Bajnokok Tornáját és két Közép-európai Kupát is nyert. A lila-fehéreknek köszönhetően magyar labdarúgás három ezüstcipőssel lehetett gazdagabb Fazekas László, Fekete László és Dunai II Antal személyében. Klubunk gólrekordere jelenlegi stadionunk, szentélyünk névadója, Szusza Ferenc 393 találattal, amit 463 mérkőzésen hozott össze – természetesen utóbbi is rekord.  

Persze essen szó a jelenről is, az Újpest legutóbb 1998-ban volt bajnok, 2018-ban bronzérmes és 2021-ben Magyar Kupa-győztes, s reméljük, közelmúltbéli változásoknak köszönhetően ismét olyan pályára lépett, amellyel a jövőben is sikereket érhet el, s örömet okozhat hű szurkolóinak. 

 

ELNÖKI ÜZENET

WEB Elnöki

Kedves Újpest-Szurkolók!

Örömmel értesítelek Benneteket, hogy Bartosz Grzelak lett az Újpest FC vezetőedzője. Ezt a rendkívül fontos döntést hosszas kiválasztás előzte meg, melyben több, kifejezetten jó jelölt közül tudtunk választani. Az egyik legerősebb szempont, ami alapján rá esett a választás, az az erős vezetői képessége, melyet remekül használva képes arra, hogy csapatot kovácsoljon a magyar és a külföldi játékosok egyvelegéből. Edzői karrierje során több bajnokságban is képes volt a tabella alján lévő csapatból egy dobogóért küzdő egységet kovácsolni. Fontos szerepet játszott a döntésben, hogy az OTP Bank Ligában már bizonyított, remekül fel tudtuk térképezni. Olyan edzőről van szó, aki a megújuló klub filozófiájával azonos értékeket képvisel. Hisz a kemény, kitartó és következetes munkában, az elemzések, adatok felhasználásában és a széleskörű szakmai stáb közös munkájában.

Az építkezés megkezdődött, és töretlenül haladunk előre. Hajrá, Lilák!


RATATICS PÉTER                                                                                                    

ELNÖK, ÚJPEST FC                                                                                

Újpest, 2024. 06. 14.

 


PRESIDENT'S MESSAGE

Dear Újpest Supporters!

I am pleased to inform you that Bartosz Grzelak has been appointed head coach of Újpest FC. This extremely important decision was preceded by a long selection process, in which we were able to choose from several quality candidates. One of the strongest criteria that led us to choose him was his strong leadership skills, which he can use to great effect to forge a team from a mix of Hungarian and foreign players. Throughout his coaching career, he has been able to turn a bottom-of-the-table team into a team fighting for a podium finish in several leagues. He had already proven himself in the Hungarian First Division, we were able to map him out perfectly, this played an important role in the decision. He is a coach who shares the same values as the philosophy of the renewing club. He believes in hard, persistent and consistent work. In the use of analysis, data and the collective work of a wide professional staff. The building work has begun and we are moving forward steadily. Go, Purples!

PÉTER RATATICS

PRESIDENT, ÚJPEST FC

Újpest, 14.06.2024.

Alkategóriák

banner szelfizz

Újpest Football Club

1044 Budapest, Megyeri út 13.