Branko Pauljevic: A koromból adódóan nagyobb rajtam a felelősség

Branko Pauljevic: A koromból adódóan nagyobb rajtam a felelősség

A rangidős Branko Pauljevic beszélt arról, hogy miben más a mostani fiatalok helyzete a labdarúgásban, de pécsi emlékeit is felidézte a Magyar Kupa-mérkőzés előtt.

Hogy érzed, jó hatással volt a csapatra ez a válogatott szünet?

Jót tett ez a kis szünet, volt időnk pihenni, kicsit felölteni az akksikat, illetve az edzéseken is javíthattuk azokat a hibákat, amiket kellett. Az új játékosoknak is több ideje volt alkalmazkodni. Nem vagyok mérvadó szakember, de úgy látom, hogy elég jó minőséget képviselnek, nyilván mindig kell egy kis idő teljesen felvenni az új ritmust, megszokni a környezetet, de szerintem segítik majd a csapatunkat.

Ez már a hetedik szezonod itt, rengeteg dolgot átéltél nálunk. Melyik volt a kedvenc Újpested?

Ez nem könnyű, minden szezont élveztem itt. Az első évem felejthetetlen, hiszen rögtön megnyertük a Magyar Kupát, illetve harmadikok lettünk a bajnokságban. Ráadásul akkor költöztem fel Budapestre, rengeteg impulzus ért, minden új volt. Nem mondom, hogy az volt a kedvenc évem, de elég meghatározó az életemben. Utána volt, hogy jobban ment a csapatnak, előfordult, hogy hátrafelé kellett néznünk állandóan, de mindig küzdöttünk, és el akartunk érni valamit.

És a mostani csapatunkat hova helyezed?

Nagyon hiszek ebben a csapatban. Szerintem jó úton járunk, ha tudjuk tartani azt, amit elkezdtünk, és emellé mindenki belerak egy kis pluszt, akkor akár az első két helyért, de dobogóért legalább harcolhatunk. Minden nap azért edzek, hogy elérjek valamit, ilyen a mentalitásom. Komolyan kell venni minden egyes edzést, ha nem tesszük, akkor ne várjuk, hogy nagy dolgokat vigyünk véghez.

685A5858

Ezt a mentalitást át tudod adni a fiataloknak?

Próbálom. Én vagyok a legidősebb a csapatban, de nem érzem magam annak. Az viszont tény, hogy a koromból adódóan nagyobb rajtam a felelősség, és bölcsebb lettem. Már más célokkal szállok be egy mérkőzésbe, mint amikor idejöttem. Például fiatalabban próbáltam a sebességemmel és a cseleimmel elkápráztatni a szurkolókat, most viszont főleg az eredményt tartom szem előtt. Sokszor van olyan, hogy lenne lehetőségem cselezni, de egy jóval egyszerűbb megoldást választok, és kizárólag a sikerre összpontosítok. Ha a stabilitás megvan, utána már lehet hozzátenni trükköket.

Másmilyenek a fiatalok manapság? Hogy látod?

Eléggé különböznek az ifjúkori énemtől. Rengeteget változott a labdarúgás azóta, hogy elkezdtem játszani. A mostani srácok már egy teljesen más futballba szoktak bele, más a játékstílus, a ritmus, a taktika. Az én időmben jóval nehezebb volt felhívni magunkra a figyelmet. 21 évesen kezdtem csak első osztályban futballozni, ők már jóval korábban megtehetik ezt. Ha valakinek van egy jó szezonja, sőt, néha fél szezonja, akkor számtalanszor elviszi egy nagyobb csapat, akár külföldre is. Nekünk még éveket kellett egy együttesben játszani, hogy egyáltalán egy nagyobb gárda felfigyeljen ránk, ezt követően jöhetett csak szóba, hogy valaki külföldre igazol. Manapság a srácok sokkal jobban tudják élvezni a focit.

puskas ujpest23 24 181

Magyarországra is csak 26 évesen jöttél, a Pécs volt az első itteni csapatod, szombaton pedig visszatérhetsz az első állomásodra.

Nagyon különleges érzés lesz, biztos vagyok benne. Amikor idejöttem, nem sokat tudtam a magyar fociról, Pécsről meg pláne, de mindkettőben nagyon pozitívan csalódtam. A legjobb döntés volt akkor odaigazolnom. Szerbiában sérült voltam sokáig, új edző érkezett a Partizanhoz, az átigazolási időszak a legtöbb helyen lezárult, így nem volt sok opcióm, és végül a PMFC mellett döntöttem. Ott újra játékba jöttem, és noha csak fél évet voltam ott, szép emlékek fűznek oda, jól ment a játék, az emberek szerettek, hamar felfigyeltek más csapatoknál is a teljesítményemre A magyarországi nyolc évem alatt számtalanszor kaptam támogató üzeneteket pécsiektől, sok Újpest-szurkoló van ott is. Minden csapatomra pozitívan gondolok vissza, de az Újpest után a Pécs a második kedvencem.

És mit vársz a szombati találkozótól?

Győzelmet, mi vagyunk az Újpest, mindig a győzelemért játszunk. Viszont nem lesz egyszerű, hiszen a Kupában bármi megtörténhet, nem számít az osztálykülönbség, egy meccsen bárki nyerhet.


BAJUSZ ZOLTÁN

banner szelfizz

Újpest Football Club

1044 Budapest, Megyeri út 13.