„Ha mindent beleadunk az edzéseken és a meccseken is, akkor a bajnokság kezdetére jó erőállapotban leszünk”

Fiatal védőnk, Kaczvinszki Dominik beszélt nekünk a beilleszkedéséről, a Bartosz Grzelakkal való közös munkáról, és azt is elmondta, miben segített neki az utánpótlás-válogatottakban szerzett tapasztalat.

kacz web

Két hete érkeztél. Hogy megy a beilleszkedés, mik az első tapasztalatok?

Már az első perctől mindenki barátságos volt velem, nagyon jól fogadtak a srácok, és ez igaz a fiatalokra és a tapasztaltabb játékosokra egyaránt. Már mindenkivel tudtam legalább egy pár szót váltani, és ezt egy nagyon jó közösségnek gondolom. Már túl is vagyunk az első edzőmeccsünkön, ami szintén segített jobban összekovácsolni a társaságot. Boldog vagyok, hogy itt lehetek.

Ha már említetted a felkészülési mérkőzést: először léptél pályára Újpest-mezben. Milyen érzés volt belülről, hogy láttad a Komárno elleni találkozót?

Elég nagy melegben játszottunk, így annak ellenére is fárasztó volt, hogy nekem ezúttal félóra jutott. Úgy érzem, jól szálltam be, és hozzá tudtam tenni a produkcióhoz. Ez idő alatt gólt nem kaptunk, ellenben rúgtunk, amivel sikerült kiegyenlítenünk, így elégedett vagyok, és remélem, a jövőben is tudom majd segíteni az együttest a felkészülés során – bízom benne, hogy erre lesz még lehetőségem. Szóval, összességében jól éltem meg az első meccset, és úgy láttam, a csapat is rendben volt.

Hogy halad most a felkészülés?

Én a vizsgáim és az utánpótlás-válogatott miatt egy héttel a többiek után csatlakoztam a kerethez, de fizikailag már utolértem őket. Még 2-3 hét van az alapozásból, szóval a mostani állapotra még rá kell tenni, de ha meghúzzuk, és mindent beleadunk az edzéseken és a meccseken is, akkor szerintem a bajnokság kezdésére igencsak jó erőállapotban lesz a társaság.

kacz2

Ha jól tudom, ezek a vizsgák érettségi vizsgák voltak. Hogy sikerültek? Nehéz összeegyeztetni a tanulást a profi futballal?

Jól, köszönöm, szerencsére minden sikerült. Már a szóbeliken is túl vagyok, és azokkal is elégedett vagyok. Nem könnyű ezt összeegyeztetni a focival, az időpontok gyakran ütköznek, de a tanulás fontos, így nem is lehetett kérdés, hogy az érettségit megcsinálom. Azt gondolom, ha valaki igazán akarja, akkor meg tudja oldani, hogy ne legyen ebből probléma.

Korábban, a Honvédnál NB II-es kerettel együtt készültél. Mit gondolsz, mik a különbségek egy élvonalbeli felkészüléshez képest?

Bármilyen furcsa, első körben az öltözőt mondanám. Szerintem itt olyan közösség van, amelyben nagyobb a kohézió. Ha jól tudom, Bartosz Grzelak vezette be, hogy nem használhatunk telefont az öltözőben, és ez is nagyobb összhangot teremt, hiszen így egymással beszélgetünk, és ezt nagyon jó dolognak tartom. Természetesen a pályán is érződik, hogy ez egy NB I-es klub, mind a mentalitást, mind az egyéni képességeket tekintve. Olyan játékosok vannak itt, akiktől nagyon sokat tudok tanulni, és akikre abszolút felnézek.

Az, hogy ilyen fiatalon kerültél egy ekkora klubhoz, mint az Újpest, biztos öröm számodra, de terhet is jelenthet. Azt, hogy ezzel a teherrel megbirkózz, segíti az utánpótlás-válogatottban gyűjtött tapasztalat?

Ahhoz kétség sem férhet, hogy az Újpest egy nagy, tradicionális klub. Ide úgy kell érkezni, hogy már egy érett ember, érett labdarúgó vagy. Én ugyan még csak 18 éves vagyok, de próbálok az előbb említettnek megfelelő magatartást mutatni, és ebben valóban nem hátráltat az utánpótlás-válogatottakban megszerzett tapasztalatom. Ott mindig profi körülmények között készülhettem már régebben is, és ezáltal a profi gondolkodás is viselkedés is könnyebben jött. Szerintem én a koromhoz képest érettebb is vagyok, ez pedig kifejezetten segít abban, hogy beilleszkedjek a profi futballba.

kacz 1

Mesélj egy kicsit Bartosz Grzelakról! Milyen a közös munka a vezetőedzőnkkel?

Nagyon tetszik nekem, hogy ő egy határozott ember. Edzésen sem kertel, nem beszél mellé, őszintén elmondja, ha valami nem tetszik neki – de persze azt is, ha valamivel elégedett. Ezek szerintem a legfontosabb tulajdonságok egy edzőben. Amellett, hogy világosan elmondja, mit vár el az embertől, taktikailag is remek szakembernek tartom, a felfogása is közel áll hozzám, úgyhogy örülök, hogy vele dolgozhatok.

Evezzünk személyesebb vizekre, hogy egy kicsit jobban megismerjenek téged a szurkolók! Te miskolci születésű vagy, de már jó pár éve Budapesten élsz. Teljesen berendezkedtél már a fővárosban?

Én 15 esztendősen kerültem fel Budapestre. Eleinte nagyon furcsa volt, idő kellett, hogy megszokjam, hiszen ez Miskolcnál egy jóval nagyobb város, más programokra is van lehetőség, más a napirend. Mostanra mér egészen élvezem, hogy itt lakom, és ez a város is közel áll hozzám. A családom Miskolc mellett lakik, az összes rokonom Borsodban él, és sok barátom van onnan. Szerencsére nagyon sok barátot szereztem már Pesten is, itt is sokan vannak, akikhez fordulhatok, de ha bármikor hazalátogatok, ott is többen vannak, akikkel tudok időt tölteni.

Ha nem focizol, vagy éppen nem tanulsz, akkor mivel töltöd a szabadidődet?

Van itt 4-5 barátom, akikkel nagyon jó viszonyt ápolunk, és a szabadidőmet igyekszem velük tölteni. A programok változatosak, a helyzet alakítja. Sokszor megyünk moziba, vagy nézünk közösen meccset, ami most az Európa-bajnokság miatt eléggé adja magát.

Az Eb apropóján pedig nem is zárhatnánk aktuálisabb kérdéssel: szerinted ki nyeri a most zajló kontinenstornát?

Én a portugáloknak szurkolok, mert Cristiano Ronaldo nekem hatalmas példaképem. Nagyon örülnék, ha ők nyernék, ugyanakkor az a csapat, amelyik eddig a legjobb játékkal rukkolt elő, az Spanyolország, amelynek nagyon jó esélye van a végső sikerre.

 

POLGÁR GÁSPÁR

banner szelfizz

Újpest Football Club

1044 Budapest, Megyeri út 13.