Heinz Mörschel: Kiváló minőségű játékosaink vannak, ez vitathatatlan!

Heinz Mörschel: Kiváló minőségű játékosaink vannak, ez vitathatatlan!

A dominikai válogatottban debütáló Heinz Mörschel mesélt a nemzeti csapattal kapcsolatos tapasztalatairól, elmondta, hogy miért jobb az idei Újpest a tavalyinál, és az MTK elleni mérkőzésre is kitért. 

Milyen volt az utad Dominikára? Kimerültél?

Hosszú és tartalmas, főleg, hogy az amúgy is 14 órás repülőút még tovább húzódott 2-3 órával. A pilóta betegnek érezte magát a gépen, így várnunk kellett, amíg találnak egy másikat. Egyébként remek volt, általában amúgy egy jó átszállással 11 óra alatt oda lehet érni. Engem az időeltolódás sem visel meg annyira, meg tudja szokni az ember. Annak rosszabb, aki kevesebbet szokott utazni.

Akkor ezek szerint előfordul, hogy hazalátogatsz?

Két éve voltam utoljára, élnek ott családtagjaim, őket szoktam meglátogatni. Mivel viszonylag ritkán megyek, ilyenkor másfél hétig csak velük foglalkozom, nem fér bele nyaralás például, vagy ilyesmi. Pedig egyébként általában jó idő van, most nagyjából 60 százalékban volt az, bár ez olykor már eszméletlen meleget és magas páratartalmat jelent. Nem éppen ideális edzésre, egy sprinttől azonnal úgy elkezd izzadni az ember, hogy csurom víz lesz mindene. Ezen felül esős napok is előfordultak, kicsit változékony időjárás volt most.

heinzvalogastott2

Dominikán születtél ugye, de Németországban nőttél fel, csak ott futballoztál. Ennek tükrében meglepődtél, amikor megkaptad a válogatott meghívót

Azt azért nem mondanám, mivel a szövetségi kapitány felhívott már korábban, hogy figyel engem, követi a mérkőzéseimet. Elég jót beszélgettünk telefonon, aztán a Puskás Akadémia elleni 3-3-at a helyszínen tekintette meg. Örültem neki, hogy érdeklem, de tudtam, hogy valamit mutatnom kell még neki. Ezek szerint sikerült, mert végül behívott.

Akkor nem is gondolkodtál rajta, hogy elfogadd-e?

Eleinte azért tudni szerettem volna, hogy mik a feltételek, hogy mennek ott a dolgok, milyenek a körülmények, ilyesmik. Nagyon sokat beszéltünk tényleg mindenféléről, mutatott nekem videókat is a csapatról, így végül sikerült meggyőznie, én is szerettem volna csatlakozni hozzájuk. Amikor odaértem, kellemes csalódás ért, végig jól éreztem magam, úgyhogy azt hiszem, ez volt a jó döntés.

Hogy ment a beilleszkedés? Volt, akit ismertél már?

Akadtak páran, többen is Európában játszanak. Valaki a spanyol másodosztályban, valaki a skót élvonalban, Argentínából is jöttek néhányan, de van olyan, aki az Inter Miamiban futballozik Messivel együtt. Egyikük még korábban Ausztriába akart igazolni, ezért megkeresett engem, hogy kérdezzen. Voltak tehát olyanok, akikkel úgy-ahogy követtük egymást, ha nem is napi szinten, de időnként kapcsolatba kerültünk.

heinzvalog

Milyenek voltak a meccsek? Más, mint mondjuk Európában?

Jelenleg a Nemzetek Ligája B-ben vagyunk, azért küzdünk, hogy feljussunk az A-divízióba. Ott már olyan ellenfelek jöhetnének szembe, mint Argentína vagy Brazília. Most először Nicaraguával játszottunk (Nicaragua 2-0-ra nyert – a szerk.), ahol szintén akadnak kiváló minőségű játékosok. Majd Montserratot vertük meg, abban a válogatottban ugyancsak voltak páran, akik például Angliában játszanak. Meglepett egyébként, hogy mennyire más és nehéz a latin foci, viszont az is világossá vált, hogy a világon már mindenhol tudják, hogyan kell futballozni. Elég csak Németországra gondolni, mely mostanában számtalanszor azoktól a csapatoktól kap ki, amelyet egyébként le kéne győznie. Jó tapasztalat volt ez az egész, és azon leszünk, hogy feljussunk a magasabb ligába.

Térjünk vissza Újpestre! Azt vettem észre, hogy idén mintha kicsit visszavontabban játszanál a középpályán. Nagyobb szereped van a labdakihozatalban és a védekezésben is, de úgy tűnik, hogy fekszik neked ez a szerep.

Igen, több helyen is tudok játszani a középpályán. Előfordul, hogy a saját térfelünkön kell besegítenem, több fizikai kontaktom van, de közben tudom, hogy mikor kell támogatni egy akciót, feljebb lépni a kapu elé akár. Így tudok gólpasszokat adni és gólokat szerezni. Szerintem jó, ha az ember vegyíteni tudja a védekezést és a támadást. Az edző mondja meg, kinek, hol kell játszania, elmondja az ötleteit, meglátásait, neked pedig ehhez egy kis pluszt kell hozzáadnod, és ki kell hoznod magadból a maximumot.

685A6356

Eddig egészen jól állunk a bajnokságban. Szerinted az idei csapatunk jobb és versenyképesebb a tavalyinál?

Kiváló minőségű játékosaink vannak, ez vitathatatlan, ám szerintem a kulcs mégis az, hogy most volt egy teljes felkészülési időszakunk együtt. Hozzám hasonlóan tavaly többen is szezon közben érkeztek, most mindannyiunknak több ideje volt összekovácsolódni és még jobban megismerni egymást a pályán és azon kívül. Érkeztek erősítések is, és velük kiegészülve tényleg jó úton járunk, viszont lehetnénk még jobbak is akár. Ezt kell kihoznunk magunkból!

Szombaton az MTK-val játszunk, az Újpest–MTK pedig az egyik legrégebbi összecsapás Magyarországon. Tudtad?

Igen, néhányan meséltek róla. Ez egy különleges összecsapás lesz mindenkinek, nemcsak a játékosoknak, de a klubnak és a szurkolóknak is. Mi mást is mondhatnék, meg akarjuk nyerni a mérkőzést, személy szerint pedig csak előre szeretnék tekinteni, és minél több időt a pályán tölteni. Egy kiváló kerettel dolgozó csapatot fogadunk, amely talán néhányakat meglepett az eddigi jó teljesítményével, így lehet, hogy ez lesz az eddigi legnagyobb teszt számunkra. Azonban még a bajnokság korai szakaszában vagyunk, így messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni.


BAJUSZ ZOLTÁN

banner szelfizz

Újpest Football Club

1044 Budapest, Megyeri út 13.