Kiss Tamás: Jól mutat az öt gólpassz, de szeretnék végre gólt is szerezni

Kiss Tamás: Jól mutat az öt gólpassz, de szeretnék végre gólt is szerezni

A már öt gólpassznál tartó Kiss Tamás mesélt a beilleszkedéséről, elmondta, hogy mit vár magától Újpesten, és Matija Ljujic sérülésére is kitért. 

Hónapok óta itt vagy, de amúgy is elég hamar beilleszkedtél. Mit gondolsz az újpesti társaságról?

A Puskásnál is jó volt a hangulat, főleg a magyarok között, de ott úgy éreztem, hogy picit nagyobb szerep hárult a külföldiekre. Itt mindenki egy polcon helyezkedik el, mindegy, hogy fiatal, idős, külföldi vagy hazai játékos, csak a pályán mutatott teljesítmény számít. A magyarok alkotnak egy magot, de a külföldiekkel, a stábbal egyaránt kiváló viszonyt ápolok. Már az érkezésemkor remek fogadtatásban részesültem, az edzőtábor és az alapozás alatt is kiváló volt a hangulat, pedig akkor még nem tudtuk, hogy milyen szezon elé nézünk. Tehát mondhatom, hogy nem feltétlen azért pozitív a légkor Újpesten, mert az utóbbi éveknél jobb teljesítményt nyújt a csapat.

Mennyiben más a szereped itt, mint mondjuk a Puskásnál volt évekig? Változott valamiben a játékod?

Teljesen más felfogást vár el Nebojsa Vignjevic, hozzá kellett szoknom, de szerintem sikerült alkalmazkodnom hozzá. Úgy érzem, hogy sokat fejlődtem ez alatt a néhány hónap alatt is. Bárhol is játszom, mindig próbálok mindent úgy végrehajtani ahogy az adott vezetőedző kéri.

20231007 685A2203

Amikor először beszélgettünk néhány hónapja, azt mondtad, hogy szeretnéd újra felépíteni magad, hiszen sérült is voltál, illetve nem játszottál eleget. Hogy érzed, kezdesz magadra találni?

Az elsődleges problémám az volt az volt az elmúlt évek alatt, hogy elég hullámzó volt a teljesítményem. Ez persze nem szokatlan egy fiatal játékostól, de az az elsődleges célom itt, hogy megtaláljam azt a kiegyensúlyozott, jó formát, amire amúgy képes vagyok.

Összességében azért elégedett vagy magaddal eddig Újpesten?

Inkább nemet mondanék. Bár gólpasszokban megmutatkozott, hogy kezdek visszatérni arra az útra, melyről letértem a sérülésem miatt, jól mutat az öt assziszt, de szeretném, ha a gólok is megérkeznének. A gólpasszok persze sokszor nem azon múlnak, aki adja őket, nem feltétlen születik mindig gól egy jó labdából, de azt mondom az öt előkészítés az nem rossz. Ugyanakkor egy támadónak fontos, hogy gólokat szerezzen, igyekszem nem rágörcsölni, remélhetőleg mielőbb megérkezik az első találatom, és akkor átszakadhat egy gát.

Pár hónapja kitűzted célnak az újbóli válogatottságot. Ez még mindig a szemed előtt lebeg?

Természetesen. Azt gondolom, hogy a magyar válogatott kerete nyitott. Nyilván, ott is van egy mag, mint mindenhol, de Marco Rossi szövetségi kapitány folyamatosan figyeli a játékosokat, és sokszor nyúl új emberekhez. Amennyiben sikerülne megtalálnom a már említett kiegyensúlyozottságom, akkor lenne esélyem visszakerülni a nemzeti csapatba.

20231007 685A1938

Az Újpestről és az egyéni célokról már beszéltünk, de azt is megszoktad már, hogy mindig több ezren buzdítják a csapatunkat?

Szerintem olyan 10-20 százalékot hozzátesz egy játékos teljesítményéhez, hogyha mögötte van a szurkolótábor. Most ráadásul eredmény is társul a hangulathoz, ők megadják nekünk azt a buzdítást, amire szükségünk van, mi pedig a sikerekkel próbáljuk ezt viszonozni nekik, együtt haladunk előre.

Tíz mérkőzésen is pályára léptél Újpest-mezben. Melyik volt eddig a kedvenced, illetve melyiket várod a legjobban?

A legelső itteni bajnokim közel áll a szívemhez, hazai pályán nyertünk, és két gólpasszal debütáltam. Viszont a legutóbbi Diósgyőr ellenit is ki kell emelnem, hiszen rengetegen látogattak ki, és egy nagyon kemény DVTK-t tudtunk legyőzni. Az Újpest szurkolói mindig fantasztikusak, de a Diósgyőr elleni hangulat tényleg hátborzongató volt. Ezt a két meccset emelném ki leginkább, ám ha végre megszületik az első gólom, az lehet, hogy letaszítja majd ezeket a trónról. Talán nem meglepő, hogy a Fradi elleni rangadót várom a legjobban, főleg a tavaszi hazait, de mostani is különleges lesz. Játszottam már a Ferencváros ellen, de ez teljesen más. Alig várom, hogy egy Derbin is pályára lépjek, de egyelőre csak a Kecskemét elleni bajnokira koncentrálok.   

ujpest diosgyor23 24 37

Van egyébként olyan csapat, amely ellen kifejezetten szeretsz játszani, vagy amelynek fekszik a stílusa?

A Fradi egyébként pont olyan együttes, mert magasan letámad, így, ha sikerül kihozni a labdát, van elég területem. A Diósgyőr is ilyesmi taktikát alkalmaz, az Újpestnek pedig gyors szélsői vannak, és ezt tudjuk kamatoztatni ilyenkor.

Az eddigi eredményeket nézve, mivel lennél elégedett a szezon végén?

A szezon előtt erre a kérdésre egy elég merész választ adtam, a dobogóval és egy esetleges Magyar Kupa-győzelemmel dobálóztam. Azt gondolom, hogy ezek felé jó úton járunk, viszont még nagyon az elején vagyunk. Biztosan lesznek hullámvölgyeink is, ez minden csapatnál előfordul, azokat kell majd mielőbb kiküszöbölni, és akkor elérhetjük a céljainkat. Egyénileg jól mutatna, ha gólokban és gólpasszokban is elérném a két számjegyű mennyiséget, de inkább mindig a soron következő mérkőzésre tűzök ki célokat.

20231007 685A0294

Ezt az utat egy ideig sajnos Matija Ljujic nélkül kell folytatnotok. Hogyan érintette a csapatot a jelenlegi házi gólkirály kiesése?

Először is még egyszer mielőbbi gyógyulást kívánok Matijának! Nemcsak egy nagyon jó játékost, hanem egy kiváló embert is elvesztettünk hónapokra, hiszen az egyik hangadója az öltözőnek. Ő egy roppant fontos láncszem, viszont minden csapatnál előfordul, hogy kiesik egy kulcsfigura. Nekünk az a dolgunk, hogy minél hatékonyabban pótoljuk úgy, hogy a hiánya a játékunkon és a teljesítményünkön sem látszódjon meg. Remélem, hogy minél több győzelmet ajánlhatunk majd neki, hogy ő is erős maradjon, és mielőbb visszatérjen közénk!

 

BAJUSZ ZOLTÁN

 

banner szelfizz

Újpest Football Club

1044 Budapest, Megyeri út 13.