Matija Ljujic: A vezére szeretnék lenni a klub reneszánszának

Szerb klasszisunk elkötelezte magát az újpesti folytatás mellett  – külföldi ajánlatairól és a döntés hátteréről is beszélgettünk vele.

WEB Matija

Először is gratulálok az új szerződéshez. Avass be kérlek, hogyan alakult úgy, hogy maradsz Újpesten.

Köszönöm. Nagyon jól indult a szezon nekem és a csapatnak is, viszont sajnos jött a sérülésem az idény kellős közepén. Miután visszatértem tavasszal, ismét voltak jobb meccseim, tudtam segíteni a csapatot, még ha nem is alakult fényesen a második fele a szezonnak. Már az új vezetőség keresett meg azzal, hogy szeretnék, ha maradnék a negyedik kerületben. Benczédi Balázs beavatott abba a hosszú távú projektbe, ami miatt nem mondhattam nemet.

De nem csak a saját jövődről döntöttél, hiszen a családod is veled él.

Így van, nagyon fontos szempont volt, hogy ők is jól érezzék magukat. A feleségem és a lányaim is imádnak Budapesten élni, így ebből a szempontból ők is a maradás mellett tették le a voksukat. Mikor Szerbiában vagyunk, Belgrádban élünk, ami bár szintén főváros, szerintem összehasonlíthatatlan Budapesttel – ennek a városnak a hangulata, szépsége és a közeg is lényegesen otthonosabbá teszi.  A lányaim ráadásul most értek abba a korba, hogy már értik és élvezik a futballt, nekem apaként pedig hatalmas öröm, hogy hétről hétre látnak játszani, ráadásul fergeteges hangulatban a hazai meccseken.

Hogy látod a klub jövőjét az új vezetés fényében?

Megérdemelte a klub, hogy olyan körülmények között és olyan eszköztár segítségével fejlődhessen, ami lehetővé teszi, hogy ismét régi fényében tündökölhessen. Odahaza Szerbiában is tisztában vannak azzal, hol játszom, főleg az idősebb generációknak nem kell bemutatni az Újpestet.

Más klubok megkerestek a tavasz során?

Természetesen, az ügynökömhöz több ajánlat is befutott Törökországból, Lengyelországból, illetve ázsiai országokból is, de lényegi tárgyalást nem folytattam egyik klubbal sem. Magyarországon szerettem volna maradni, ezen belül pedig csakis az Újpest jöhetett szóba. Nem akartam kimaradni abból, ami most itt következik, sőt az egyik vezére szeretnék lenni ennek az útnak.

Miért volt ez az ajánlat vonzóbb számodra mégis, hiszen a magyarnál erősebb ligákról beszélünk?

Mert Benczédi úr és a teljes stáb kifejezetten a hosszú távú, szisztematikus munkában hisz. Törökországban, illetve más helyeken is divat, hogy bevon tőkét a tulajdonos, de nem megalapozott a háttér, így az építkezés félbe marad, és csak nagy ígéretekkel átvert játékosok és szurkolók maradnak. Ebben az esetben ennek az ellenkezője igaz, évről évre, lépésről lépésre fejlődni akar a vezetés. A lányaim sem tanulnak meg egy éjszaka alatt írni és olvasni, ez egy klub esetében sincs másképp. Eredményesnek kell lennünk persze, minél előbb európai porondra lépni, de emellett kultúrát is kell építeni, ami edzőkön, játékosokon átívelően meghatározza ezt a klubot. Nekik pedig pontosan ez a céljuk.

 

CZIPÓ ÁDÁM

banner szelfizz

Újpest Football Club

1044 Budapest, Megyeri út 13.