Peter Ambrose: Mészöly Géza olyan, mint egy mentor vagy egy apa

Első számú góllövőnk, Peter Ambrose mesélt a gyerekkoráról, elmondta, hogy szerinte mi változott Mészöly Géza érkezésével, de azt is elárulta, hogy miért van két vágás az arcán. 

685A1432

Nyolc gól a bajnokságban, egy a Magyar Kupában. Mi történt veled tavaly óta?

Eldöntöttem, hogy nagyobb felelősséget vállalok a pályán és azon kívül is. Ennek lett meg az eredménye, de az egyéni edzésmunkámra is nagyobb hangsúlyt fektetek, erősödtem és gyorsultam is.

Keveset tudunk rólad. Nigériában születtél, és ott is nőttél fel, ugye?

Valószínűleg azért, mert nem vagyok egy beszédes típus. Igen, Nigériában születtem, ott éltem sokáig a családommal. Van három fiútestvérem és egy lány, ők édesanyámmal a mai napig ott laknak, édesapámat sajnos fiatalon elveszítettem. Általában nyaranta tudom meglátogatni a családomat, de most valószínűleg karácsonykor megyek haza legközelebb. Egy olyan közösségben nőttem fel, ahol rengeteg gyerek volt, így sokat játszottunk az utcán. Eleinte üres konzervdobozokat rugdostunk, majd egyre többet fociztunk, az iskolából például többször is lógtunk az osztálytársaimmal, hogy játszhassunk. Meg is büntettek minket nem egyszer (nevet). Így kezdődött minden, jó visszagondolni ezekre az emlékekre.

A két vágás az arcodon szintén Nigériából ered?

Igen, ez egy szokás ott, ahonnét édesanyám és édesapám származik. A legtöbb gyerek - köztük mi is a testvéreimmel - kapott ilyet, mely a helyi hovatartozást jelképezi.

20240213 685A8009

És hogyan jött az európai kaland?

Kapcsolatba kerültem egy játékosügynökkel, aki elintézett egy próbajátékot a török Balikesirspor ificsapatánál. Nagyjából 3 hónapig edzettem az U19-esekkel, majd maradhattam a bajnokságra is, és rögtön az első évemben gólkirály lettem. A következő szezonban felkerültem a felnőttekhez, viszont sajnos kiestünk a török másodosztályból, a harmadosztályban pedig nem játszhatnak külföldiek, így távoznom kellett. Ekkor jött az Újpest.

Ahol láthatóan jól érzed magad.

Kifejezetten! Törökországban kicsit nehéz volt eleinte, pláne, mert az összes játékos egy helyen lakott, mindent együtt kellett csinálnunk. Itt viszont van saját albérletem, nem kell mindig másokhoz alkalmazkodnom. Van egy barátnőm, eljárhatok a városba, a Duna-parton és a Margit híd lábánál például nagyon szeretek sétálni. Tetszik Budapest, szeretem a csapatot. Mindenkivel jó a viszonyom, imádom a csapattársaimat, nagyon sokat nevetünk és poénkodunk. Könnyű velük, mert elég fiatal társaság vagyunk.

 ZS 7708

Éppen ezért a felnőtt labdarúgásban nincs túl sok tapasztalatod. Milyennek érzed a magyar focit?

Mindig azt szokták mondani, hogy nagyon fizikális bajnokság, de szerintem ez attól függ, hogy melyik csapat ellen játszunk. A labdarúgás, mindenhol labdarúgás. Az tény, hogy jóval többet kell foglalkozni a taktikával, mint az előző csapatomnál, de ez nem meglepő, hiszen itt egy profibb ligáról van szó.

Álmodozol más bajnokságokról is, vagy van olyan játékos, akinek szívesen bejárnád az életútját?

A kedvenc bajnokságom, mint a legtöbb embernek a Premier League, jó lenne egyszer ott játszani, de ebbe bele se merek gondolni még. Chelsea- és Real Madrid-szurkoló vagyok, a példaképem pedig kicsit különös lehet, mert élőben nem láttam játszani, de a brazil Ronaldo. Sok videót nézek róla az interneten. Jelenleg viszont az az elsődleges célom, hogy mindig minden meccset megnyerjünk, más most nem érdekel.

 ZS 7600

Az előző két mérkőzést nyertük is, ráadásul gólt sem kaptunk. Mi változott Mészöly Géza érkezésével?

Rengeteget motivál minket, és folyamatosan azt szeretné, ha küzdenénk és a maximumot adnánk ki magunkból. Ez nemcsak a pályán igaz, azon kívül is törődik velünk, ha van valami gond, akkor azt igyekszik közösen megbeszélni és megoldani. Egy nagyon jó ember, aki mindig pontosan elmondja, mit és hogyan csináljunk, és mivel anno ő is jó játékos volt, megért minket, és tisztában van az érzéseinkkel. Olyan, mint egy mentor vagy egy apa. Emellett az edzéseken is folyamatosan versenyhelyzetet teremt, minden gyakorlatban van egy nyertes, így arra ösztönöz minket, hogy állandóan győzni akarjunk, ebből pedig a meccseken is profitálhatunk.

Remélhetőleg a Mezőkövesd ellen is előnyünk származik ebből. Mit vársz a találkozótól?

Biztos, hogy nagy küzdelemre késztetnek minket, hiszen sereghajtóként érkeznek, így nekik tényleg minden pontra szükségük van. Ettől függetlenül mi vagyunk az Újpest, és mindig győzelemre kell játszanunk. Utána lesz időnk pihenni a válogatott szünet alatt, mely ránk fog férni, hiszen nemrég egy hét alatt három tétmérkőzést kellett játszanunk. Jó lesz kicsit feltöltődni, esetleg más városokat is megnézni.


BAJUSZ ZOLTÁN

banner szelfizz

Újpest Football Club

1044 Budapest, Megyeri út 13.