Milos Kosanovic: Nagyon várom, hogy lássam a több ezer szurkolónkat a stadionban

Milos Kosanovic: Nagyon várom, hogy lássam a több ezer szurkolónkat a stadionban

Legújabb igazolásunk, Milos Kosanovic mondta el, hogy mit tudott az Újpestről, mielőtt ideigazolt, elmesélte, hogy milyen volt a Galatasaray otthonában játszani, de a szerb mentalitásról is szót ejtett.

Először is üdvözöllek Újpesten! Milyenek az első benyomásaid a klubról és a környezetről?

Eddig minden nagyszerű, kiváló körülmények között edzhetünk, a csapattársaim is kedvesen fogadtak. Mielőtt idejöttem, azért próbáltam egy-két dolgot kideríteni az egyesületről, a szerb játékosok közül névről ismertem párat, egyikükkel kapcsolatba is léptem a szerződéskötés előtt. Nebojsa Vignjevic munkásságával is tisztában vagyok, korábban találkoztunk ellenfélként, az ő személye is meggyőzött arról, hogy itt folytassam. Eddig minden pozitívan alakul.

Nem lesz furcsa ismét Európában játszani négy év egyesült arab emírségekbeli futball után?

A labdarúgás mindenhol ugyanolyan, inkább az időjárást volt nehéz megszokni kint, elképesztő forróság van. Egyfelől ez volt a legjobb ország, ahol megfordultam. A családom is szerette az ottani életet, szerintem az egyik legbiztonságosabb ország a világon, a foci is rendben volt, eredményesek voltunk, szerettem a csapatot is, bajnokok lettünk, szerepeltünk az ottani Bajnokok Ligájában. Másfelől viszont a stadionbeli hangulat össze sem hasonlítható az európaival. Persze, vannak szurkolók, olyanok is, akik tényleg szeretik a klubot, de nincs meg az a fanatizmus. Sokan nem járnak ki a hőség miatt, inkább csak otthonról követik a meccseket.

kosa1

Azt már tudjuk, hogy melyik ország volt a kedvenced eddigi karriered során, de mi a helyzet a bajnokságokkal? Játszottál Szerbiában, Lengyelországban, Belgiumban és Törökországban is.

Nem tudok kedvenc bajnokságot választani, mindegyiknek megvolt a maga sava-borsa. Említettem, hogy az Emirátusokban a körülmények és az élet volt kiemelkedő, a futball minősége Belgiumban volt a legjobb, Törökországban a hangulat fantasztikus. A legnagyobb hatással a Galatasaray elleni mérkőzésünk volt rám. Néhány nappal azelőtt nevezték ki a Galata élére Fatih Terimet, mondhatjuk, hogy a leghíresebb török edző. A bejelentés után 45 perc alatt elfogyott minden jegy a mérkőzésre! Megérkeztünk a Göztepével 1,5 órával a találkozó előtt, és már majdnem tele volt a stadion. Vezettünk rögtön a meccs elején, de onnantól kezdve képtelenség volt normálisan játszani. Nem tudtam elvégezni a szögletet, mert érmékkel, öngyújtókkal dobáltak, fel is szakadt a fejem, 13 öltéssel kellett összevarrni. Végül kikaptunk, de felejthetetlen élmény volt, ott tényleg úgy érzed, hogy 12 ember ellen futballozol. Az én csapatomnál, a Göztepénél is hasonló volt a helyzet amúgy, mindig telt ház előtt léptünk pályára. Mindenhol szerettem egyébként játszani, szerintem itt sem lesz gond, a srácok sokat segítenek a beilleszkedésben.

Tudtál egyébként valamit az Újpestről és a magyar bajnokságról, mielőtt minket választottál?

A klubról már régebben is hallottam édesapámtól és az idősebb emberektől, tudom, hogy Magyarországon az egyik legnagyobb hagyományokkal bíró együttes. Azzal is tisztában vagyok, hogy a Ferencváros elleni Derbi különleges, már nagyon várom, hogy megtapasztaljam a hangulatát. Az újpesti szurkolókról is sokat hallottam, mindig nagy erőkkel buzdítják a csapatot. Ami az NB I-et illeti, kiváló körülmények között lehet játszani, infrastrukturálisan és játékminőségben is sokat fejlődött az utóbbi években. Ez a válogatotton egyaránt tapasztalható, és remélem, hogy ez a fejlődés nem áll meg, mert jó hatást gyakorolna a kelet-európai focira. Örülök, hogy részese lehetek ennek a projektnek, alig várom, hogy pályára lépjek.

kosa2

Általában az emberek úgy tartják, hogy a szerbek nagy harcosok és győztes mentalitásuk van. Te is ilyen vagy a pályán? Van más, amit kiemelnél?

Igen, mondhatjuk, hogy ilyenek vagyunk, de egy ilyen nagy klubban mindenkinek ezt a felfogást kell alkalmaznia. Itt van mondjuk Branko Pauljevic, aki évek óta az Újpestet erősíti, és a hozzáállásával megalapozta a szerbek hírnevét. Az ő példáját kell követnünk nekünk is. Emellett jó a fejjátékom, és próbálom kihasználni a fizikai adottságaimat, hogy védjem a kapunkat, hiszen hátvéd létemre ez a legfontosabb feladatom. Az, hogy mellette mondjuk gólokat is szerzek, akár szabadrúgásból, - ahogy ez korábban többször is előfordult - mind csak pluszt ad a játékomhoz.

Hétvégén rögtön egy nagy mérkőzésen debütálhatsz, a DVTK-t fogadjuk. Izgatott vagy már?

Természetesen, az első meccs mindig különleges és fontos, hogy sül el a debütálás. Nagyon várom, hogy lássam a több ezer szurkolónkat a stadionban, remélem, jól fogadnak engem és a csapatot is. Azt megígérhetem nekik, hogy mindig küzdeni fogunk azért, hogy büszkévé tegyük őket, és hogy lássuk a boldogságot az arcukon.


BAJUSZ ZOLTÁN

 

banner szelfizz

Újpest Football Club

1044 Budapest, Megyeri út 13.