Nebojsa Vignjevic: Elsősorban magunkon és a hozzáállásunkon kell változtatnunk

Vezetőedzőnk, Nebojsa Vignjevic beszélt a felkészülési időszakról, elmondta, hogy min szeretne változtatni tavalyhoz képest, illetve azt is elárulta, hogy milyen benyomást keltettek az új fiatal játékosok.

Milyen volt a rövid nyári szünet? Sikerült pihennie?

Jól telt, csak sajnos az időjárás nem volt túl kedvező, elég sokat esett. Persze, most, hogy elkezdődtek az edzések egyből hőség van. Végig Belgrádban voltam a családommal, végül nem utaztunk sehova, a kislányom kérése volt elsősorban, de én sem bántam annyira.

Egy hete tart az alapozás. Milyen állapotban érkeztek rá a játékosok?

Túl vagyunk már jónéhány teszten és felmérésen, azt kell mondjam, egészen jó formának örvendnek. Látszik, hogy a szünet alatt elvégezték azt a némi munkát, amit kiadtunk nekik, ez pedig most is, de később főleg sokat számít majd. Azt látom rajtuk, amit szerettem volna, így eddig teljesen elégedett vagyok velük.

Nem is nagyon lazsálhatnak, hiszen napi kétszer edzenek a felkészülés alatt. Ebben a korai időszakban még kizárólag a fizikális edzések számítanak, vagy azért némi taktika is szóba kerül?

Múlt héten a teszteké és a méréseké volt a főszerep, néhány labdás gyakorlattal, ezen héten viszont már inkább az erőnlét fejlesztésére koncentrálunk. Olykor azért előkerül pár technikai és taktikai feladat is, de ez a hét a fizikális dolgokról szól. Éppen ezért a szombati Budafok elleni mérkőzéstől nem is várok semmit, igen kemény hete lesz a fiúknak, fáradtak lesznek, hatványozottan igaz ez az új, fiatal játékosokra. Persze, jó lehet ez a találkozó arra, hogy megmutassák mit tudnak, de inkább arról fog szólni, hogy kiderüljön, egy ilyen nehéz hét után milyen hozzáállással tudnak felmenni a pályára.

Jól értem, hogy majd csak az ausztriai edzőtáborban kerülnek komolyabban előtérbe a taktikai elemek?

Jól, az edzőtáborban már lesz egy konkrétabb elképzelésünk, hogy milyen felfogásban, felállásban, stílusban szeretnénk futballozni. Jó csapatok ellen játszunk majd, ezeknek a lényege pedig, hogy megnézzük, mi működik, min kell javítani, van-e, amit valaki nem ért, vagy máshogy kell csinálnunk. Utána pedig egy hét múlva már indul is az NB I is. Átfutottam a sorsolást, az mindenképpen pozitív, hogy hazai pályán kezdhetjük a szezont, jó lenne egy győzelemmel indítani, hiszen utána minden sokkal könnyebb lenne. Most viszont még a felkészülésé a főszerep.

Ha már feljebb a fiatalokat említette, akadnak bőven a jelenlegi keretben, Tamási Domonkos és Geiger Bálint mellett többen is a felnőtt csapattal edzhetnek. Milyen benyomásokat keltettek eddig?

Ami elsőre szembetűnő, hogy mindegyikük nagyon motivált, ami megszokott az ilyen ifjú futballistáknál. Egyelőre nehéz róluk teljes képet alkotni, hiszen nem rég kezdtük csak a munkát, de látszik, hogy jónéhányukban megvan a kellő potenciál. Egyre jobban ismerjük őket, de végleges döntés arról, hogy ki marad a nagycsapatnál, csak két-három hét múlva születik.

És mi a véleménye az új igazolásról, Tamás Krisztiánról?

Őt jól ismerem a Honvédból, azt veszem észre, hogy mindenki nagyon kedveli, mert magyar, de nekem sokkal fontosabb az, hogy remek labdarúgó is egyben. Az ő leigazolásával minőségileg erősödtünk, megvan a sebessége, a karaktere, egy nagyszerű srác a pályán kívül is. Ha az öltözőben is jó hangulatot akarsz teremteni, akkor rendes embereket kell szerezned, ő pedig egy közülük.

Akkor hozzá hasonló igazolásokra van még szükség?

Ahogy említettem is, én nem azt nézem, hogy magyar vagy külföldi az a játékos, akit szerződtetni szeretnék. Az elsődleges, hogy kiváló futballista legyen, az persze egy kicsit hozzáad, ha még magyar is, de nem ez a fő szempont.

Mi a helyzet Csoboth Kevinnel, Lirim Kastratival és Tim Hallal? Mikor állnak munkába?

Csobothnak és Kastratinak két hét pihenőt adtunk, hiszen ők a válogatottjukkal szerepeltek az Európa-bajnoki selejtezőkön. Július 3-án kezdenek, de azért néhány otthoni gyakorlatot ők is kaptak, hogy minél jobb állapotban térjenek vissza. Mire ők jönnek, már edzőmeccseink lesznek, ezekre ugyan nem kell 100 százalékos állapotban lenniük, de remélem, hogy azért egy keveset tudnak majd ők is játszani. Ezt követően pedig bízunk benne, hogy hétről hétre egyre jobb formát érnek el, és maximálisan készen állnak majd a szezonkezdetre. Ami Tim Hallt illeti, ő nem lépett pályára a luxemburgi válogatottban, de természetesen, ő is kapott egy kis pihenőt, hétfőn viszont már csatlakozott hozzánk.

Van valami, amiben szeretne változtatni a tavalyi felfogáshoz képest?

Az előző szezon végén mindenki boldog volt, mert nem estünk ki. Én viszont úgy gondolom, hogy a mi szurkolóinknak és ennek a klubnak nem ez kéne, hogy örömöt okozzon. Min tudnunk változtatni? Elsősorban magunkon, a hozzáálláson. Azt mondtam a felkészülés elején a srácoknak, hogy készen kell állniuk. Nem a kemény munkára, keményen dolgozni bárki tud, hanem arra, hogy megváltozzanak fejben. Érkeznek új játékosok, ők biztos hoznak minőségbeli különbséget a csapatba, de sokan maradtak a tavalyi keretből, akiknek szintén meg kell változniuk. Az, hogy melyik felállás, milyen stílus fekszik majd nekünk, akkor derül ki, amikor teljesen kialakult a végleges keret, de én szeretném, ha sokat birtokolnánk a labdát, agresszívak lennénk, és mindig előre haladnánk.

Akkor a cél az európai kupaindulás?

Nyilván jó lenne valamelyik európai helyért harcolni, vagy legalábbis felvenni a versenyt azokkal, akik a dobogóért küzdenek, ez persze nem lesz könnyű, de mint mondtam, először fejben kell megváltoznunk. Az biztos, hogy ezekben a srácokban megvan ennek a lehetősége, tavaly év végén is volt, akitől talán nem is vártunk olyan jó teljesítményt, mint amit végül kihozott magából, elég csak Fernand Gourera gondolni. Ám kész volt változtatni, és így még jobbá vált, nekem pedig ez lesz az elsődleges célom, hogy mindenki készen álljon, és fejlődjön, ezáltal pedig jöhetnek az eredmények is.

Néhányan a második csapathoz kerültek, egész pontosan Ognjen Mudrinski, Yohan Croizet, Luis Jakobi és Giuseppe Borello. Velük mi a terv?

Az elmúlt hónapokban megfigyelhettem mindegyiküket, majd a stábbal összeültünk, elemeztünk, átbeszéltük a helyzetüket. Végül úgy döntöttünk, hogy nemcsak a klub, hanem az ő érdekük is, hogy máshol folytassák a pályafutásukat. Jelenleg úgy látom, hogy nem térnek vissza az első csapathoz.

banner szelfizz

Újpest Football Club

1044 Budapest, Megyeri út 13.