139 éves az UTE

Százharminckilenc éve ezen a napon, 1885. június 16-án jött létre az UTE, vagyis az Újpesti Torna Egylet. 

UTE szulinap

A 19. század végéhez közeledve – amikor Újpest még nem volt Budapest része, nagyközségként mindössze párezer lakost számlált –, 1885-ben néhány sportolni vágyó fiatal alapította meg az UTE-t, vagyis az Újpest Torna Egyesületet. Akkoriban sok időt töltött Goll János, akinek Deák utcai lakásában gyakran gyűltek össze sportoló fiatalok – ők döntöttek tanárukkal közösen úgy, hogy létrehozzák az egyesületet. Az UTE az újpesti piactéri iskola egyik tantermében, máig ismeretlen számú alapító tag részvételével jött létre hivatalosan, 139 évvel ezelőtt. Nem meglepő módon az első elnök Goll János lett, színpárnak az azóta is fennálló lila-fehér kombinációt választották, s kimondták a klub jelszavát is: Épség, Erő, Egyetértés. 

Eleinte – ahogy az nevéből is adódik – a tornasport volt fókuszban, eköré épült az UTE, de nem sokkal később megalakult a vívószakosztály és az atlétika is, majd jött a lényeg: a labdarúgás. Az Újpesti Football Clubot 1899-ben alapították meg, két évvel azelőtt, hogy a magyar bajnokság útjára indult volna. 1901-ben csak a másodosztályba kapott besorolást az Újpest (amely akkor beleolvadt az UTE-ba), de négy évvel később már az élvonalban szerepelt, azóta pedig klubunknak van a legtöbb első osztályú mérkőzése a bajnokság történetében. Ezen a ponton érdemes külön szedni az UTE és az Újpest FC sikereit, hiszen mindkettőből van bőven, de utóbbi minden idők legnépszerűbb sportját képviseli, ráadásul 1999 nyara óta a professzionális labdarúgócsapat gazdasági társaság formájában különvált az UTE-től. 

Az Újpesti Torna Egyesület története során összesen harminchárom szakosztályt működtetett, melyek közöl rengeteg működik a mai napig is. Az UTE-nak számtalan Európa-bajnok, 46 világbajnok és 45 olimpiai bajnok sportolója van. Utóbbihoz tartozó siker, hogy hazánkban az olimpiai elsőségek rangsorát tekintve is előkelő helyen állunk, az Újpesti Torna Egyesület megelőzi többek között a Vasast, az MTK-t és az FTC-t is.   

Ami futballklubunkat illeti, a már említett 1905-s feljutást követően az 1911-ben induló szezon végé kiesett az élvonalból, de egy évre rá visszajutott oda, s azóta is megszakítás nélkül az első osztályban szerepel – példátlan, egyedülálló módon. A Hajós Alfréd által tervezett Megyei úti Stadiont 1922-ben adták át, majd 1926-ban bevezették a profi futballt, a klub felvette az Újpest FC nevet, s ezt követően jöttek az első, elsöprő sikerek. 

Klubunk 1926 és 1942 között minden egyes évben a dobogón végzett, miközben  1922 és 1933 között öt kupadöntőt is játszott. Az első bajnoki címre 1930-ig kellett várni, de a következő kilenc évben összesen ötször ért fel a csúcsra az Újpest a honi színtéren. 1930 más szempontból is fontos évszám, hiszen ekkor rendezték meg az első, s máig utolsó Bajnokok Tornáját (sokat Nemzetek Tornájának nevezték), a Bajnokcsapatok Európa-kupája és a Bajnokok Ligája elődjét, amit tíz európai bajnokcsapat részvételével rendeztek meg Genfben, a győztes pedig az Újpest lett – négy meccsen 16 szerzett, egy kapott góllal. Ez az időszak azért is különleges, mert innen származik a két Közép-európai Kupa-győzelmünk (1929, 1939), illetve ekkor, 1938-ban lett világbajnoki ezüstérmes a magyar válogatott, amelynek öt játékost adott a IV. kerületi sportklub. 

Ezt is lehetett még fokozni, 1967 és 1980 között jött a 14 éves ciklus jellemezte aranykor, amikor kilenc bajnoki cím, négy második hely és egy bronzérem jött össze a magyar élvonalban. Ekkor az Újpest évről évre Európa legjobb csapatai közé tartozott, játszott VVK-döntőt, BEK-negyeddöntőt és BEK-elődöntőt is. Nem véletlen, hogy a magyar válogatott gerincét is lila-fehérek alkották ebben az időben, fantasztikus sikereket elérve. A klub életében aztán az 1999-es, már említett nyár hozott nagy változást, amikor a labdarúgó-szakosztály kikerült az UTE fennhatósága alól. 

Összesítve sikereinket: az újpesti labdarúgó klub 139 éves történelme során 20-szoros magyar bajnok, 21-szeres ezüstérmes, 18-szoros bronzérmes, 11-szeres kupagyőztes és háromszoros Szuperkupa-nyertes, miközben Bajnokok Tornáját és két Közép-európai Kupát is nyert. A lila-fehéreknek köszönhetően magyar labdarúgás három ezüstcipőssel lehetett gazdagabb Fazekas László, Fekete László és Dunai II Antal személyében. Klubunk gólrekordere jelenlegi stadionunk, szentélyünk névadója, Szusza Ferenc 393 találattal, amit 463 mérkőzésen hozott össze – természetesen utóbbi is rekord.  

Persze essen szó a jelenről is, az Újpest legutóbb 1998-ban volt bajnok, 2018-ban bronzérmes és 2021-ben Magyar Kupa-győztes, s reméljük, közelmúltbéli változásoknak köszönhetően ismét olyan pályára lépett, amellyel a jövőben is sikereket érhet el, s örömet okozhat hű szurkolóinak. 

 

banner szelfizz

Újpest Football Club

1044 Budapest, Megyeri út 13.