„Az utánpótlás megítélése mindig annak a függvénye, hogy milyen kvalitású játékosokat tudunk a felnőtt labdarúgásba integrálni” 

Utánpótlás igazgatónk, Víg Péter számolt be a fiatalok tavalyi teljesítményéről, az NBI-be felkerülő játékosok helytállásáról, sőt megosztotta a jövővel kapcsolatos megérzéseit is. 

WEB Víg Péter2

Hogyan értékeled az utánpótlás tavalyi szezonját? 

Akár csak az elmúlt években, a tavalyi szezonban is jó irányba haladtunk. A körülményeinkhez és a lehetőségeinkhez képest a maximumot próbáltuk kihozni, és úgy gondolom, hogy sikerült is. Az utánpótlás megítélésé mindig annak a függvénye, hogy milyen kvalitású játékosokat tudunk a felnőtt labdarúgásba integrálni. Figyelembe kell vennünk azt, hogy körülöttünk Budapesten négy kiemelt akadémia működik, teljesen más anyagi és egyéb lehetőségekkel. Nem egyenlő versenyhelyzetből indultunk, ennek ellenére az évek alatt sikerült kompenzálni a szakmai munka minőségével és azzal a családias, szenvedélyes légkörrel, amit az Újpest tud biztosítani a munkához.  Úgy gondolom, nagyon jól dolgoztak a szakemberek, mert idén is sikerült az első csapatba irányítani számos játékost.  

Van olyan korosztály, ami kiemelkedően teljesített az előző idényben?

Csapataink a képességeikhez mérten szerepeltek. Fontos, hogy az edzők munkáját nem a helyezésekből ítéljük meg. U14-es és U15-ös csapatunk szép sikert ért el a feljutásért játszott osztályozón, a Sopron és a Videoton ellen győztesen hagyták el a pályát, így egy osztállyal feljebb kerültek. NBIII-as együttesünk különös eredménykényszerben játszott, ennek ellenére végig stabilan tartotta helyét a középmezőnyben, ez pedig óriási fegyvertény.

Több fiatal is lehetőséget kapott az első csapatnál. Mit gondolsz, megállták a helyüket?

Igen, többen is bizonyították, hogy lehet jövőjük a profi futballban. Az első csapat negatív szereplése hatalmas nyomás volt számukra, nagyban befolyásolta a megítélésüket és a fejlődésük sebességét. Ennek ellenére nagyon befogadó és jó közösség várta őket. Közülük Ognjen Radosevic jutott a legmesszebb, aki bizonyítja, hogy stabil első osztályú játékos. Geiger Bálint is megmutatta a tehetségét annak ellenére, hogy legtöbbször nem a saját posztján játszott. Mucsányi Miron és Varga Balázs kevesebbet szerepelt, de szerintem előttük is szép jövő áll. Végül a nemrégiben profi szerződést kötő Dékei Márk és Simon Balázs pedig most kezd beilleszkedni az első csapat keretébe.

Újraegyesültek az Újpest utánpótlás csapatai. Ennek milyen pozitív hozadékai lehetnek a közeljövőben?

A MOL-csoport érkezésével az egyik legnagyobb sikert abban látom, hogy a két utánpótlás klubunk egyesülni tud, és ennek köszönhetően hatalmas lehetőségekhez jutnak a fiatalok. Meggyőződésem, hogy az általuk nyújtott segítséggel és lehetőségekkel sok-sok szenvedélyes, képzett és nem utolsó sorban az Újpest-családnak sok örömet nyújtó felnőtt játékost tudunk adni a magyar labdarúgásnak.

Hargitai Lilla

banner szelfizz

Újpest Football Club

1044 Budapest, Megyeri út 13.