Víg Péter: Nálunk az számít, hogy a tehetségeket felépítsük, és magasabb szintre juttassuk

Víg Péter: Nálunk az számít, hogy a tehetségeket felépítsük, és magasabb szintre juttassuk

Csapatunk utánpótlás igazgatójával, Víg Péterrel beszélgettünk az utánpótlásunk helyzetéről, a fiatal szabályról, illetve a célkitűzésekről. 

Lassan az utánpótlásban is túl vagyunk az őszi szezonon. Voltak idény eleji célkitűzések, amiket szem előtt tartottatok az elmúlt hónapokban?

Persze, de nemcsak év elején, hanem egész szezonban próbáljuk folyamatosan monitorozni magunkat is, hogy mi az, amiben lehetne fejlődni. Mindig arra jutunk, hogy önmagunkat kell jobb megismernünk, értve itt a magyar utánpótlásrendszerre elsősorban. Ebbe a fiatalszabály is beletartozik, amely egy rendkívül jó és hasznos kezdeményezés, de szerintem még finomításokra szorul, mert a jelenlegi formájában sokszor több negatív dolgot hoz, mint pozitívat. Meggyőződésem, hogy a magyar fiatalok későn érő típusok, és azért veszélyes mindenféle kozmetika nélkül behozni Magyarországra külföldi trendeket, mert rengeteg kritikát kaphatnak ezek a srácok. Belekényszerítjük őket a felnőtt futballba a szabály miatt, holott legtöbbjük még nem áll készen arra, hogy beépítsük őket. Erről viszont nem feltétlen a magyar utánpótlásnevelés tehet, egyszerűen csak a magyarok később érnek, mint mondjuk a franciák vagy a németek.

És idén is kezd körvonalazódni, hogy az U19-ből és az NB III-as csapatunkból kikkel lehet majd esetleg számolni a nagycsapatban?

Igen, ezt mindig lehet látni, és fontos is, hogy a szakembereink ezt vegyék figyelembe elsősorban, ne azt a protokollt, ami ebben a korban sokszor előfordul. Gondolok itt arra, hogy ne az adott csapat eredményei számítsanak, hanem inkább az, hogyha van pár olyan fiú, akikben látjuk a feljebb kerülés lehetőségét, akkor azt ki is hozzuk belőlük. Ebben szerintem jól állunk, nem lényeges, hogy az U19-esek harmadikok vagy hatodikok lesznek éppen, nálunk az számít, hogy a tehetségeket felépítsük, és magasabb szintre juttassuk.

20231007 685A9802

Az NB III-as stáb dolga ráadásul kifejezetten nehéz, hiszen egyik héten szinte csak U19-esekből áll a csapat, másik héten pedig az NB I-es keretből játszanak vissza többen, hogy játékban maradjanak.

A második számú együttesnek pont ez a szerepe, és ezt az ottani stábunk Véber Györgyékkel kiegészülve kiválóan megoldják a feladatokat, remekül szervezik, hogy ki, mikor, hol játszik. Most ráadásul jól is szerepel az NB III-as brigád, de eredménykényszer náluk sincs, maximum annyi, hogy a bennmaradás meglegyen. Ez a fázis a gyerekeknek is roppant fontos, hiszen fel tudják mérni, hogy éppen hol állnak a fejlődésben, megtanulják kezelni, hogy bizony lesz olyan, hogy valaki jön az első csapattól, és bekerül a helyükre. Ettől függetlenül ugyanolyan elánnal kell edzeniük, és ennek az elfogadtatásában és ebben az érési folyamatban kulcsszerepe van az edzőinknek.

Az legelső lépés persze mindig az, hogy el kell kezdeni a focit gyerekkorban. Ősszel pedig volt egy Kiválasztónk a Szusza Ferenc Stadion gyepén.

Már 5-6 éves kortól vannak csapataink, ők is folyamatosan fejlődnek, járnak a Bozsik Tornákra. Abszolút sikerként éltük meg a Kiválasztót, van bőven pozitív hozománya, de ezeket folyamatosan kell szervezni, dolgozni rajta, hogy beivódjon az emberek fejébe, és lássák, hogy nálunk így működnek a dolgok.

685A2033

Összességében akkor elmondhatjuk, hogy folyamatosan fejlődik az utánpótlásunk?

Szerintem jó úton járunk, mindig vannak olyan gyerekek, akik kiemelkedőbbek, vannak, akik kevésbé. Azt gondolom, ha el tudjuk érni, hogy minden korosztályunkban legyen 3-4 olyan fiú, akikben ott a potenciál, hogy profi labdarúgók legyenek, és beépítsük majd őket a nagyok közé, akkor már eredményesnek mondhatjuk magunkat. Ennél nagyobb mennyiségű fiatalt menedzselni nem lehet, ezt megfigyelhetjük a kiemelet akadémiáknál is. Hiába csapnak le gyorsan a felbukkanó tehetségekre, a végén mindig csak 2-3 srác kerül ki az igazán profi közegbe, mert a többiek nem kapnak elég figyelmet, és lehet, hogy elkallódnak. Nem baj, ha hibázik egy rendszer, a lényeg, hogy felismerje azt, majd javítsa. Mi is jó felé haladunk, persze, akadnak olyan dolgok, amikben javulnunk kell, de vannak olyanok is, amit csak a felettünk állók tudnak megváltoztatni, és ezzel tökéletesíteni a magyar utánpótlást.


BAJUSZ ZOLTÁN

banner szelfizz

Újpest Football Club

1044 Budapest, Megyeri út 13.